Fotograf Josef Bosák zachytil Kus arménské duše

Válka o Náhorní Karabach si podle odhadů vyžádala přes třicet tisíc obětí. Přestože je od roku 1994 uzavřeno příměří, mírová smlouva dosud není. Jak se lidem v konfliktem zasažené oblasti žije, zajímá reportážního fotografa Josefa Bosáka. Do pražské galerie Czech Photo Centre odtud přivezl Kus arménské duše.

Obyvatelé Náhorního Karabachu zažili genocidu i občanskou válku. Historii horské oblasti mezi Arménií a Ázerbájdžánem poznamenalo rozhodování politiků i nesmiřitelné konflikty mezi křesťany a muslimy.

Podle fotografa Josefa Bosáka zůstávají tamní obyvatelé navzdory nelehkému životu přátelští a pohostinní. I proto se za nimi už více než deset let pravidelně vrací.  Místní Armény fotil doma, při práci i při zábavě. V zemi označované za kolébku křesťanství se s fotoaparátem účastnil i náboženských obřadů v kostele nebo svátku vody Vardavar. 

Nejvíce času ale strávil v místní polorozpadlé nemocnici. „Byla z roku 1938 a přišlo mi, že se v ní zastavil čas, že ani není možné, aby se v takových podmínkách dělaly složité operace,“ popisuje tamní podmínky Bosák. Zároveň si ho ale získala soudržnost arménských rodin, které v nemocnici s pacientem bydlí, aby se o něho mohly starat.

Kus arménské duše na výstavě (zdroj: ČT24)

Přátelští byli i k němu – před jeho fotoaparátem se neschovávali, naopak dostával často pozvání k nim domů. Sociální reportáže, které se mu tak podařilo pořídit, si mohou návštěvníci výstavy Kus arménské duše prohlédnout do 12. srpna.