Pro Stalkery je Ukrajina jako černobylská zóna

Kyjevské divadlo uvedlo v Praze hru o Černobylu a Ukrajině (zdroj: ČT24)

Kyjevské divadlo Zoloti vorota uvedlo o víkendu v Městské knihovně v Praze jedno z nejžádanějších představení v Kyjevě. Alegorická divadelní komedie Stalkeři se odehrává v černobylské zóně, která ovšem symbolizuje současnou Ukrajinu – zemi uměle odříznutou od zbytku světa.

Příběh vypráví o rodině, která se před aktuálními problémy Ukrajiny schovala do zakázané oblasti poznamenané havárií jaderné elektrárny. V opuštěné černobylské vesnici žije bába, její stále nemocná dcera a přihlouplý vnuk. Všemi jsou zapomenutí a nepotřební, radioaktivní místo je pro ně paradoxně symbolem bezpečí. 

Co je Ukrajina? Když se zeptáte, každý odpoví: korupce, Černobyl, prostituce, Porošenko a válka. To není hra o Černobylu. Černobyl tu symbolizuje celou Ukrajinu. Oblast, která je uzavřená před světem. Může se v ní stát úplně cokoliv.
Stas Žyrkov
režisér inscenace

Dramaturg Pavel Arje sbíral příběhy lidí, kteří zůstali v zóně žít. Vznikla nejprve kniha a posléze i inscenace. Hra Stalkeři je na Ukrajině vyprodaná vždy dlouho dopředu a silně rezonuje společností. Slouží jako metafora země uměle odříznuté od zbytku světa. 

„Pro ukrajinského diváka má to představení hlubší smysl,“ podotýká herečka Irma Vitovska, „a doufám, že ho uvidí i český divák a že díky tomu dokáže pochopit, proč má Ukrajina určité problémy a proč je pro zemi tak těžké se z nich dostat a posunout se dál.“

Podle divadelního námětu natočil loni ukrajinský režisér Volodymyr Tychyj také film. Snímek Brama (Brána) se promítá na festivalech.