Jiří Mádl pokračuje Na střeše, místo Jana Třísky přizval Aloise Švehlíka

Počátkem srpna začne Jiří Mádl natáčet svůj druhý autorský snímek. Filmování komorního příběhu Na střeše bylo původně plánované na podzim loňského roku, muselo být ale odloženo po nečekané smrti herce Jana Třísky. Roli osamělého muže, jehož náhodné události spojí s mladým Vietnamcem, převezme Alois Švehlík.

Z Ameriky, kam emigroval na konci sedmdesátých let, přiletěl Jan Tříska loni v září právě kvůli filmu Na střeše. O víkendu před první klapkou ale osmdesátiletý herec nešťastnou náhodou spadl z Karlova mostu a na následky vážného zranění zemřel. Filmaři vzhledem k tragickým okolnostem natáčení odložili, snímek se ale rozhodli – i jako poctu Janu Třískovi – natočit.

„Nebylo jednoduché hledat nového představitele pro naši hlavní postavu po tom, co nás opustil Jan Tříska,“ připouští Jiří Mádl. „Ale Alois Švehlík mi najednou tak padl do oka, že už jsem necítil jen zarputilost, ale opravdové těšení se na jednotlivé scény s ním. Člověk musí věřit, že se věci dějí, protože tak mají být. Tohle se zatím tak zdá.“

Nezahrál by to každý, Alois Švehlík ale ano

Na střeše je Mádlovým druhým celovečerním snímkem. Opět je jak režisérem, tak autorem scénáře, stejně jako v případě debutu Pojedeme k moři, za nějž získal cenu české filmové kritiky pro objev roku 2014. 

Byl by prý rád, kdyby i jeho druhý počin působil hořskosladkým dojmem. „Na střeše je příběh o setkání s někým, koho považujeme za cizince, nicméně může být součástí, kterou postrádáme. Pokud máte parťáka, může být život zatracence, kterého nikdo nechce, docela zábavný,“ nepochybuje Mádl.  

Filmem vypráví příběh starého profesora, který poskytne dočasné útočiště mladému Vietnamci, jehož našel ukrytého na střeše svého domu. Soužití odlišných lidí s sebou přináší mnoho třecích ploch, tragikomických situací, ale i překvapivých nápadů a řešení.

Z příprav filmu Na střeše: Alois Švehlík a Lukas Duy Anh Tran
Zdroj: Falcon

„U nás je spoustu skvělých herců v tomhle věku, ale věřím, že pana Rypara nemůže hrát každý. Je to v podstatě křehký a osamělý člověk, zároveň – má-li důvod – je důvtipný, podvratný a ve svých krocích impulzivně nekompromisní. Alois Švehlík má ten pohled, hlas a pohyb, který Ryparovi sedí,“ nepochybuje Mádl, že volba Aloise Švehlíka do jedné z hlavních rolí byla správná.

Vietnamského „ilegála“ potkal Mádl na kolejích

Postavu mladého Vietnamce se rozhodl svěřit neherci, potřebný talent našel v Lukasi Duy Anh Tranovi. Předlohou pro skrývajícího se cizince se stal Mádlův spolubydlící z dob jeho studií ve Spojených státech. 

„V New Yorku jsem rok bydlel na kolejích s asijským ilegálem. Můj kamarád si prošel podobným osudem jako Song – hlavní postava ve scénáři. Byl jsem nakonec součástí toho dobrodružství po dobu téměř tří let a vím, co pro mě tato zkušenost znamená a jak moc to může oslovit a především pobavit publikum,“ věří Jiří Mádl.

Do dalších rolí obsadil Vojtěcha Dyka, Máriu Havranovou a Adriana Jastrabana. Film v koprodukci České televize se bude točit v srpnu v pražských lokacích, Na střeše by se první diváci měli octnout 7. února příštího roku.