Zlatou palmu festivalu v Cannes obdržel japonský režisér Kore'eda za drama Shoplifters

Cannes vyhrálo drama Shoplifters (zdroj: ČT24)

Sobotní slavnostní zakončení 71. ročníku filmového festivalu v Cannes se dočkalo rozuzlení v podobě udílení cen tohoto prestižního filmového svátku. Takzvanou Zlatou palmu, hlavní ocenění festivalu v Cannes, obdržel japonský režisér Hirokazu Kore'eda za drama s názvem Shoplifters.

Pětapadesátiletý japonský režisér se za své drama, které je pohledem na současnou střední třídu v Japonsku, dočkal nejvyššího ocenění. Spolu s ním si však zář reflektorů filmového festivalu vychutnali i další tvůrci od filmového řemesla.

Druhé místo obsadil americký režisér Spike Lee za snímek BlacKkKlansman, jejž natočil podle skutečné události z konce 70. let, kdy se černošský policista infiltroval do Ku-klux-klanu. Snímek obdržel Velkou cenu poroty. Americká média drama označují za agitaci proti Donaldu Trumpovi, uvedl server Aktuálně.cz. 

Režisér Spike Lee, vítěz ceny Grand Prix s filmem „BlacKkKlansman“
Zdroj: Jean-Paul Pelissier/Reuters

Oceněn byl také polský režisér Pawel Pawlikowski, mimo jiné autor oscarového dramatu Ida. Na festivalu v Cannes obdržel zlatou sošku za režii tragické love story Studená válka. Dějství se odehrává v padesátých letech minulého století za železnou oponou. 

Nejlepší herečkou letošního ročníku festivalu v Cannes se stala severokazašská rodačka Samal Esljamova za roli ve filmu kazašského režiséra Sergeje Dvorcevoja nazvaném Ayka. V mužské roli pak nejvíce porotu zaujal Marcello Donte za roli pracovníka psího kadeřnictví ve filmu Dogman italského režiséra Mattea Garroneho. 

Zvláštní cenu festivalu obdržel sedmaosmdesátiletý Jean-Luc Godard za film  Le Livre d'image o Blízkém východu.

Ceny za scénář se dočkaly hned dvě scenáristky - Nader Saeivarová za film Se rokh, který natočil politicky pronásledovaný filmař Džafar Panahí a zaměřil se na portréty tří Íránek různých generací. Panahí se však kvůli domácímu vězení festivalu nemohl zúčastnit. Druhou oceněnou scenáristkou je Alice Rohrwacherová za film Lazzaro felice. Ten je příběhem mladého Itala, který se potýká s životem ve velkoměstě. 

Cenu poroty si převzala libanonská autorka filmu Cafarnaúm o dvanáctiletém chlapci pocházejícím z bejrútských slumů. Ten žaluje své rodiče za to, že jej uvedli do takto bezvýchodného světa.