Filmová upoutávka týdne: S obřím hurikánem v Pacifiku přichází na lodi boj o život

Islandský režisér Baltasar Kormákur, který před třemi roky poslal hvězdně obsazenou výpravu vstříc problémům na vrcholu Mount Everestu, bude v novém filmu Než přišla bouře sledovat osud dvou lidí, jejichž jachtu v Pacifiku zastihl nebývale silný hurikán.

Příběh filmu Než přišla bouře není jenom scenáristickou variací v katastrofickém žánru. Snímek se zakládá na skutečných událostech, kdy Tami Oldhamová se svým přítelem Richardem Sharpem vyrazili na jachtě z Tahiti do San Diega, ale zastihl je masivní hurikán.

Během bouře žena ztratí vědomí a po probuzení zjistí, že je loď zásadně poškozená a že druhý člen posádky zmizel. Ztracena na moři se snaží přežít a najít cestu zpět do civilizace.

„Už dlouho jsem chtěl vyprávět romantický příběh, ale je těžké najít něco, co není zároveň komedií,“ uvedl režisér Baltasar Kormákur pro web The Reykjavik Grapevine. Než přišla bouře je podle něj příběh o lásce, ale také o přežití, kde figuruje příroda a nekonečnost oceánu, který se stává skutečnou překážkou pro vztah.

Baltasar Kormákur
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Pro Kormákura není téma přežití nové, stejně tak zájem o reálné příběhy. V roce 2012 uvedl v domovské zemi snímek Hluboko, který se vracel do roku 1984 a vyprávěl o tom, jak se kvůli bouři potopila rybářská loď i s celou posádkou. Jednomu muži se tehdy ale podařilo přežít několik hodin v ledovém oceánu, doplavat na břeh a ještě přejít pusté lávové pole.

V roce 2015 pak měl premiéru Everest, v němž se vrátil do poloviny devadesátých let, aby přiblížil jednu z nejtragičtějších expedic na nejvyšší horu světa. Mrznout už v tomto případě nechal hollywoodské herce – Jakea Gyllenhaala, Joshe Brolina nebo Jasona Clarkea. Ansámbl ale čítal i Keiru Knightleyovou, Robin Wrightovou nebo Emily Watsonovou.

Oceán jí nepřál

V případě filmu Než přišla bouře si krušné chvíle zažije Shailene Woodleyová v hlavní ženské roli. Mladá americká herečka prorazila v roce 2011 díky filmu Děti moje Alexandera Paynea, kde si zahrála s Georgem Clooneym. Kritiky ceněná byla i dvojice romantických dramat Kouzlo přítomného okamžiku a Hvězdy nám nepřály.

Stala se také tváří adaptace sci-fi knižní trilogie Divergence, která přišla do kin v letech 2014 až 2016. Původně se měla objevit i v jednom z filmových Spider-Manů, ale její postava byla z filmu nakonec vystřižena. V loňském roce se pak objevila s Reese Witherspoonovou a Nicole Kidmanovou v ceněném seriálu Sedmilhářky.

Než přišla bouře
Zdroj: Vertical Entertainment

Jejího partnera ve filmu Než přišla bouře ztvárnil Sam Claflin, který si prošel jinou young adult sérii – Hunger Games. Také má za sebou romantické kousky jako S láskou, Rosie a Než jsem tě poznala, začátek jeho kariéry u celovečerního filmu se však pojí s výpravnými velkofilmy Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna a Sněhurka a lovec.