Anifilm není pod psa. Začne na Psím ostrově a ocení animátorku Maxipsa Fíka

Programový ředitel Pavel Horáček zve na Anifilm (zdroj: ČT24)

Třeboň opět po roce hostí největší tuzemskou přehlídku animovaného filmu. Festival Anifilm letos představí od 1. do 6. května na sto třicet snímků napříč kategoriemi. Letošní ročník zahájí česká premiéra Psího ostrova režiséra a scenáristy Wese Andersona. Příběh o člověku, nejvěrnějším příteli psa, už zahajoval jiný velký festival – Berlinale, a to jako vůbec první animovaný film v historii přehlídky. Nejen Psí ostrov, ale i další program Anifilmu v Událostech v kultuře blíže představil programový ředitel přehlídky Pavel Horáček.

Psí ostrov doprovodí do Třeboně také animátor Elie Chapuis a jeden z producentů Ben Adler, oba dlouholetí spolupracovníci Wese Andersona. Kde se s nimi mohou diváci potkat? 

Ben Adler i Elie Chapuis jsou členy mezinárodní poroty pro celovečerní film, takže mají povinnosti na festivalu od úterý až do neděle. Kromě toho Elie Chapius ve čtvrtek jakožto animátor prezentuje making off filmu Můj život Cuketky, na němž dělal také jako animátor, a o den později se oba spojí na making off filmu Psí ostrov. 

Hlavní tématem letošního ročníku je 3D animace. V jaké podobě?

Za zhruba třicet let, které má za sebou, prošla tato technika obrovským vývojem, proto jsme ji chtěli připomenout. Nachystali jsme šest pásem krátkých filmů, pustíme ale samozřejmě i celovečerní snímky. A především k tématu přijede řada hostů. Ze studia Pixar Robin Cooper anebo Rich Quade, za alternativnější animaci to bude Chris Landreth, který se proslavil oscarovým snímkem Ryan nebo Faiyaz Jafri známý třeba filmem Hellou Bambi.

Odráží se téma 3D animace i v soutěžích? 

Řekl bych, že současní autorští animátoři přistupují k 3D technice pořád trochu ostýchavě. Například v mezinárodní soutěži tato technika není nikterak dominantní, animátoři se drží spíše tradičnějších technik, jako jsou loutky nebo kreslená animace. 

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu předáte Libuši Čihařové, která se podílela mimo jiné na příbězích Maxipsa Fíka, Makové panenky nebo Kosích bratrů. Čím její tvorbu připomenete?

Připomeneme ji pásmem filmů, které režírovala, a také jedním, který animovala. Společně s ní jsme navíc nachystali pásmo studentských filmů, protože ještě do loňského roku působila na FAMU na katedře animace.

Kteří další čeští tvůrci se v Třeboni představí a s čím?

V Třeboni se objeví řada tuzemských tvůrců, protože jsme se po dvou letech vrátili k české národní soutěži nazvané Český obzor. Zde soutěží přes sedmdesát animací, filmů, videoklipů, s novým filmem se vrací například Pavel Koutský nebo Vít Pancíř, ale v soutěži jsou třeba i znělky České televize.