„Tohle počasí přesně potřebuji.“ Václav Marhoul natáčí mrazivé drama Nabarvené ptáče

Václav Marhoul natáčí Nabarvené ptáče (zdroj: ČT24)

Už téměř rok uplynul od první klapky chystaného filmu Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Snímek vzniká podle proslulé knižní předlohy Jerzyho Kosińského. Vypráví příběh dítěte, které se musí samo vypořádat s krutostí války. Ve filmu se objeví také světoznámí herci Stellan Skarsgård nebo Harvey Keitel. Koproducentem snímku je Česká televize.

Od časných ranních hodin ožívá pražský skanzen Řepora filmovými přípravami. Na obloze svítí slunce, ale teplota se pohybuje pod bodem mrazu, což nabízí ideální podmínky pro zimní scény. V nich se hlavní hrdina Joska poprvé potká s novou postavou Labinou.

„Když je chladno, tak je to náročné. Když točíme večer, tak je ještě větší zima. A když točím jen polooblečená, jen v sukni a v tričku na ramínkách, tak je to dost zlé,“ říká představitelka Labiny Júlia Vidrnáková.

Čekat se musí

Když před necelým rokem natáčení začalo, pohybovaly se teploty o několik stupňů víc. Nulové byly jen zkušenosti hlavního představitele s natáčením. Teď už desetiletý Petr Kotlár rozhodně žádným nováčkem před kamerou není, což s sebou ovšem nese i překvapivé nevýhody.

„Tím, jak už ví, o co už kráčí, tak se častěji dostáváme do situace, kdy ho to opravdu nebaví. Takže on si dokáže tu hlavu už postavit a třeba říct, že nebude točit,“ vypráví Václav Marhoul.

„Třeba jednou jsme čekali i pět hodin na sluníčko,“ stěžuje si představitel hlavní role. A čekat se často musí, protože Václav Marhoul se rozhodl natočit snímek chronologicky tak, jak se odehrává samotný příběh, což není právě obvyklé. Důvod je jednoduchý: hlavní roli hraje malé dítě a takhle dokáže lépe sledovat vývoj příběhu i svojí postavy.

Poslední klapka v Polsku

Scénářem k Nabarvenému ptáčeti Václav Marhoul přesvědčil nejen porotu Ceny Krzysztofa Kieślowského na festivalu v Cannes, ale také filmové světové herce. Natáčení se už zúčastnili švédský herec Stellan Skarsgård, známý z filmů Prolomit vlny nebo Dobrý Will Hunting, ale také americká hvězda filmů Piano, Pulp Fiction či Mládí Harvey Keitel.

Ze skanzenu Řepora na okraji Prahy se v příštích dnech filmaři přesunou na šumavskou Kvildu, kde na ně čeká metr a půl sněhu a podle předpovědi počasí teploty až minus 20 stupňů. „Situaci to komplikuje jenom v tom, že si musíme vzít víc oblečení. To znamená nějaká ta taška navíc. Ale jinak to počasí, co jsme byli a co nás čeká, tak úplně upřímně říkám, že to je přesně to, co potřebuji,“ usmívá se Václav Marhoul.

Natáčení probíhá už od jara 2017 v několika etapách v Česku, na Slovensku nebo na Ukrajině. Poslední klapka by měla padnout v létě 2018 v Polsku. Světová premiéra je naplánovaná na květen 2019, do českých kin by Nabarvené ptáče mělo pak vstoupit v září 2019.