Nad Brit Awards bouří: o vládu se hlásí rapper Stormzy i ženy

Na Brit Awards uspěli Dua Lipa a Stormzy (zdroj: ČT24)

Významný den byl ve středu pro britské muzikanty a zpěváky. V Londýně se udělovaly hudební ceny Brit Awards. Nejúspěšnější byli dva rodáci právě z hlavního města: zpěvačka Dua Lipa a rapper Stormzy.

Dvaadvacetiletá Dua Lipa, která pochází z rodiny kosovských Albánců, získala nominace v pěti kategoriích. Uspěla v té pro nejlepší britskou zpěvačku a byla také vyhlášena objevem roku. Loni vydala svůj eponymní debut, z nějž během slavnostního večera zazpívala píseň New Rules, která má na internetu více než miliardu zhlédnutí.

„Ať více žen vyhrává takové ceny a ať více žen vládne světu,“ vzkázala z pódia při přebírání sošky. Svým projevem se připojila ke vzkazům, které zaznívaly v poslední době snad při každém oceňovacím ceremoniálům a chtěly upozornit na kauzy sexuálního obtěžování. Na Brit Awards hosté dostávali kytice nebo odznaky s bílou růží coby symbolem hnutí Time's Up, obdoby kampaně #MeToo.

Nejlepším zpěvákem loňského roku je čtyřiadvacetiletý rapper Stormzy. Patří mu i cena za nejlepší album – Gang Signs & Prayer. „Do té desky jsem dal úplně všechno. Už mi vůbec nic nezbylo,“ tvrdil svým fanouškům. Vzhledem k tomu, že v cenách Brit Awards se jeho jméno objevuje od roku 2014, jistě je nezklame ani v tom dalším.

Kapelou roku se stali Gorillaz, kteří loni vydali po sedmi letech desku. Na nahrávce Humanz bojují proti Donaldu Trumpovi. „Moje díky patří všem pěti muzikantům, managementu, řidiči Philovi, Keithovi, mému učiteli zumby, mému syntetizátoru, mým kamarádům Axelovi, Harrymu, Jaggerovi…,“ poděkovali Gorilazz netradičně v – jak jinak než – animovaném videu.

Trofeje dostali i zahraniční muzikanti, například novozélandská zpěvačka Lorde nebo americký rapper Kendrick Lamar. Brit Awards se předávali už po jednačtyřicáté a vítěze vybírala více než tisícovka porotců.