To je život. Manželské etudy pokračují po 35 letech, opět na ČT

Dokumentaristka Helena Třeštíková od osmdesátých let až do současnosti sleduje šest manželských párů. Do jejich životů za tu dobu zasáhly krize, rozvody, tragédie, ale také úspěchy a radostné události. První díly Manželských etud odvysílala tehdy Československá televize v roce 1987, pokračování časosběrného cyklu na sebe nechalo čekat dvě desetiletí. Od 8. ledna ČT v premiéře uvádí Manželské etudy po 35 letech.

Páry, které se chtějí vzít, si v roce 1980 vybrala Helena Třeštíková náhodně na matrice. Nenapadlo by ji prý tehdy, že se z natáčení stane její celoživotní projekt. „Určitě na začátku netušili, co je čeká, a já také ne,“ přiznává.  

Postupně si uvědomovala, že zaznamenává nejen osud jedné rodiny, ale také jistou výpověď o dané době. „Napadlo mě to vlastně už v osmdesátých letech a s odstupem času si to uvědomuji víc a víc, takže se víc a víc zaměřuji na to, že Manželské etudy jsou i kronika doby. Život se skládá z velkých dějin, o nichž referují média, a pak jsou ty malé dějiny, naše malé, intimní životy. Na ty se zaměřit, to je můj cíl,“ shrnuje Třeštíková.   

Nejvíce mě těší, když diváci Manželských etud říkají, že ty filmy je přinutily přemýšlet o jejich životech a jejich vztazích.
Helena Třeštíková

Z šesti párů spolu dodnes vydržely jen dva. Jedním z nich jsou Strnadovi. Jejich osudy sestříhala Třeštíková do samostatného dokumentu, který promítala kina loni. Jako samostatný snímek zpracovala o deset let dříve také silný příběh Marcely, která se musela vyrovnat se smrtí své dcery. 

„Ve všem, co dělají, jsou maximalisté,“ říká dokumentaristka o Strnadových. „Mají pět dětí, což není úplně obvyklé, hned po revoluci se začali věnovat podnikání, všechno dělají ve velkém. A to znamená pravděpodobně, že i jejich starosti jsou docela velké. Ale oni se s nimi dokáží popasovat a myslím si, že to končí dobře v tom, že jsou stále spolu.“

Helena Třeštíková o Manželských etudách: To je život (zdroj: ČT24)

Nerozvedli se ani Kubrovi. „Utéct umí jenom srab, my jsme se problémům vždycky postavili,“ komentuje letité manželství Antonín. Se svou ženou Mirkou se musel mimo jiné vyrovnat s drogovou závislostí jejich syna Tomáše, který se dostal i do vězení.

Patří k těm z další generace protagonistů, kteří Heleně Třeštíkové dovolili natáčet i jeho příběh. „Ze začátku k nám byl velmi rezervovaný, ale nakonec byl dokonce ochoten nechat se natočit ve velmi krizové situaci – když opouštěl vězení. Řekl: ,Udělal jsem to schválně, abych se sem už nikdy nedostal, abych to měl zaznamenané,‘“ prozradila filmařka.

Manželské etudy byly, jsou a budou

Manželské etudy po 35 letech začínají ve 21:35 na ČT 2 příběhem Ivany a Pavla, jejichž manželství kvůli rozdílným zájmům skončilo rozvodem. Diváci si předchozí Manželské etudy, které o nich byly odvysílané v roce 1987 a 2006, mohou připomenout od 20:00 na stejném programu.

Všichni hrdinové podle Třeštíkové souhlasí s dalším natáčením. Manželské etudy by tak měly mít v budoucnu další pokračování.