Po té dlažbě chodili kdysi jezuiti, nyní restaurátoři. Opravy Klementina pokračují

Největší knihovna v Česku má za sebou druhou etapu rekonstrukce. Opravena je už například Křižovnická chodba nebo vstup do kostela Nejsvětějšího Salvátora. Práce začaly před sedmi lety a hotovo by mělo být za další čtyři.

Rekonstrukce v budově někdejší jezuitské koleje pomohla objevit i skrytá místa. Například před pěti lety narazili experti během restaurátorských prací na průchod do sousedního kostela Nejsvětějšího Salvátora. Překvapením byla také původní podlaha v Křižovnické chodbě. „Po této dlažbě chodili jezuiti v sedmnáctém století,“ upozorňuje Jaroslav Forman, který má na starosti technický dozor stavby.

Restaurovaly se také fresky nebo části budovy, do nichž dříve návštěvníci vůbec neměli přístup. Opravit se zatím podařilo například Zrcadlovou kapli, Barokní sál a celé západní křídlo Klementina. Podle plánu měli restaurátoři s pracemi skončit už loni, zbrzdily je ale archeologické nálezy, mimo jiné vzácných hrobů z devatenáctého století.

Knihovnické služby zatím zůstávají

Poslední etapa, která odstartuje příští rok, se dotkne především severní části komplexu a haly služeb. Knihovny a studovny se proto budou muset alespoň částečně přesunout do jiných prostor budovy. „Věříme, že se nám knihovnické služby podaří v Klementinu zachovat, že je nebudeme stěhovat mimo areál,“ neměla by se podle mluvčí Národní knihovny Ireny Maňákové pokračující rekonstrukce dotknout jejích návštěvníků.

Klementinum má za sebou druhou etapu rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Národní knihovna opraví kromě vnitřních prostor taky nádvoří. Práce by měly skončit v roce 2021, předpokládaný rozpočet dosahuje výše 1,8 miliardy korun.