72 typů odpadkových košů je moc. Praha představila nový mobiliář

Výtvarné studio Olgoj Chorchoj zvítězilo v soutěži na nový mobiliář pro Prahu. Lavičky, stojany na kolo a koše podle návrhu designérské dílny Michala Froňka a Jana Němečka by se měly začít v ulicích hlavního města objevovat od konce příštího roku. Soutěžní návrhy do 19. listopadu vystavuje Centrum architektury a městského plánování v areálu Emauzského kláštera.

Soutěž na nový městský mobiliář metropole vypsala loni na konci září na základě analýzy Institutu pro plánování a rozvoj Prahy. Letos v únoru už byli vybráni tři finalisté. Prototypy designérů vybrané v druhém kole se letos v létě objevily u Karlova náměstí, kde si je lidé mohli otestovat.

V porotě zasedli čeští architekti i designéři, a také designér pro mobiliář a veřejný prostor Ženevy Claude Brulhart. Za Prahu rozhodovala primátorka Adriana Krnáčová a Jiří Skalický z oddělení památkové péče.

Soulad s pražským prostředím

Návrh uznávaného studia Olgoj Chorchoj porotce zaujal dobrou ergonomií, praktickým a funkčním provedením a souladem s pražským prostředím. Vítězní designéři nyní vytvoří výrobní dokumentaci a město poté jejich návrh odkoupí a vybere dodavatele.

Podařilo se udělat klíčový krok k nápravě nedůstojného stavu vybavení pražských ulic.
Adriana Krnáčová
primátorka

Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřeje Boháče je sjednocení pražského mobiliáře na místě, protože v současnosti existuje v nespočtu typů. „Zjistili jsme, že jen v širším centru Prahy je neuvěřitelných 72 typů odpadkových košů. Z toho 48 v pražské památkové rezervaci,“ uvedl.

Řada z nich navíc postrádá estetickou kvalitu; před časem například vzbudily kritiku červenožluté plastové koše, které na svém území rozmístila Praha 2.

Nový mobiliář se bude šířit od centra

První nové prvky by se měly v metropoli objevit koncem roku 2018, s výměnou se začne v centru města. „Neznamená to ovšem, že v celém městě bude jen unifikovaný mobiliář: pro specifická veřejná prostranství bude i v budoucnosti možné navrhovat mobiliář na míru. Rozhodně také nebudou mizet historické či jinak kvalitní prvky městského mobiliáře,“ ubezpečil Marek Vácha z Institutu pro plánování a rozvoj Prahy. 

Kolik celkem Praha do nového vybavení veřejného prostoru investuje, není v tuto chvíli jasné. Výměna košů i laviček bude probíhat postupně i podle toho, jak bude dosavadní mobiliář dosluhovat. „Můžeme jen uvést, že jeden koš vyjde město zhruba na deset tisíc korun,“ upřesnil Marek Vácha.

Pořizování nového mobiliáře může zkomplikovat smlouva s francouzskou firmou JCDecaux, která od roku 1994 vlastní a spravuje některé zastávky MHD, lavičky a odpadkové koše výměnou za zisky z pronájmu reklamních ploch. Předchozí vedení Prahy se opakovaně pokoušela podle mnohých nevýhodnou smlouvu upravit, ovšem neúspěšně.

Podobně dopadlo i současné vedení, primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chtěla kontrakt vypovědět, na základě loňské právní analýzy však změnila názor. Smlouva města se společností vyprší v roce 2021.