Zlatá Praha se Červená

Dokumentární portrét pěvkyně Soni Červené získal hlavní cenu na festivalu Zlatá Praha. Mezinárodní přehlídka, kterou organizuje Česká televize, představuje to nejlepší, co vzniklo v televizní tvorbě o divadle, tanci a divadle. Vedle snímku Červená dokumentaristky Olgy Sommerové ocenila porota 54. ročníku mimo jiné také dva snímky vztahující se ke stému výročí první světové války a ruské revoluce.

Hlavní vítěz festivalu podle poroty ukazuje příběh ženy, která se z kabaretní pěvkyně stala operní hvězdou světové velikosti. „Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla,“ uvedla porota.

V kategorii Performing Arts zaujali Mladí muži z produkce BBC. O bezohledné brutalitě první světové války vyprávějí beze slov, pouze pomocí hudby a tance. Z dokumentů o hudbě, tanci a divadle si pozornost porotců získal německý snímek Umlčení - skladatelé v revolučním Rusku. Vypovídá o tom, jak revoluce mnohé hudební skladatele nejprve propagandisticky využila, aby je posléze zlikvidovala.

Zvláštní cenu poroty za originalitu snímku si odnesl Příběh Florence Foster Jenkinsové. „Nejhorší operní pěvkyně všech dob“ zaujala nedávno i filmaře, na plátně ji nedlouho po sobě ztvárnila Meryl Streepová a Catherine Frotová. Zvláštní ocenění za mimořádný umělecký počin udělila porota švédskému filmu Ingmar Bergman očima choreografa.

Cena České televize patří švédskému tanečnímu snímku Sekyra. V poetickém příběhu o ženě, která se snaží zaujmout mužovu pozornost, zatímco on je zaneprázdněn štípáním dřeva, choreograf Mats Ek zcela záměrně ignoruje všudypřítomný diktát kultu mládí a ukazuje, že krása pohybu a lidského těla vůbec nesouvisí s věkem.

Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 si odnesl norský dokument Nečekané. Kaleidoskop. Dává prostor stovce mladých lidí, z nichž většina jsou uprchlíci nebo žadatelé o azyl, vyjádřit se hudebně a scénicky.