Recenze: Dvě noci na Karlštejně znamenají dvojitou porci zábavy s knedlíkem

Dvě noci na Karlštejně (zdroj: ČT24)

Velkopaštikář, kosmonaut, zbohatlíci, svatba, hrad a golfové hřiště. A když k tomu všemu přidáte ještě českou manželku, která ve všech manželstvích s boháči všude na světě vždycky dokázala sehnat pravý český knedlík, a okořeníte humorem Petra Kolečka, pak se zrodí nová komedie Dvě noci na Karlštejně, napsaná pro pražské Divadlo Kalich. V režii Davida Drábka je to svižná jízda, která stírá s humorem sobě vlastním svět bohatých, ovšem s poněkud nečekaným koncem. Proč ale vlastně ne.

I když vlastníte Karlštejn spolu s golfovým hřištěm v podhradí, ještě to neznamená, že můžete mít v životě všechno. Čtveřice postav v nové hře Dvě noci na Karlštejně vypráví každá svůj vlastní příběh, který se postupně splétá s ostatními, i když si to třeba ani nepřejí.

„Pokud se u hry jiného českého dramatika popadáte za břicho a není to kýlou, kolikou ani žlučníkem, je to skvělá zpráva,“ hodnotí Kolečkův text režisér David Drábek.

Nutno říci, že vtip je přesně to, na čem celá hra stojí. Třeba když hlavní postava Borise (Václav Kopta), nejbohatšího Čecha, který zbohatnul na paštice, řadí hrady k některým známým mediálním postavám.  „… Bakalů je Bezděs, Andrejko je jasnej Žebrák, hubenej Kellner je Pernštejn a já, prorýsovanej Karlštejn. Je tady podoba s Karlem čtvrtých, jsme oba vizionáři, hlavně já.“

Dvě noci na Karlštejně
Zdroj: Richard Kocourek/Divadlo Kalich

Jeho dokonalá česká manželka Iveta (Lucie Benešová) pak ctí pravidlo, že stačí „umět knedlík a golf a dostanete se kamkoliv“.  Na svou předstíranou hloupost loví boháče - a je už jedno, zda jde o hokejistu nebo kontroverzního podnikatele či paštikáře Borise; tak precizně, jako když golfový míček zapadne do jamky.

A ten míček tam září jako běloch na pracáku v Karviné…,“ hodnotí výsledek úderu Boris, který před tím, než hodlá zplodit svého potomka, samozřejmě že malého golfistu, vyráží s novomanželkou na golf dobře si vědom skutečnosti, že „na golfu vždy někdo něco chce“. Tady je totiž ten pravý chlapský svět, ve kterém platí cokoliv, na čem se chlapi dohodnou. 

Přidává se k nim však ještě svědek, kosmonaut Vojtěch (Igor Chmela), který se právě vrátil z vesmírné mise a ve svém životě nezná nic jiného než NASA s jejími příručkami pro každou životní situaci a raketoplán se všemi jeho dokonale prozkoumanými zákoutími a otvory, protože další členové posádky bývají mužského rodu. 

Poslední ze čtveřice je družička Marika, s luxusní kabelkou prestižní značky ledabyle přehozenou přes rameno a diamantovým řetízkem na krku, která, jak sama říká, „vyrostla na ptačím, čapím, hnízdě,“ a která se snaží ostatní přesvědčit o nutnosti chránit přírodu a živé tvory v ní. Taková obyčejná dcera stavitele golfových hřišť.

Ačkoliv všichni vypadají zpočátku sebevědomě,  jejich jistota stojí na velmi křehkém základě.  Každý z nich má svůj „handicap“, samozřejmě míněno ten golfový, který vyplouvá na povrch greenu.

Dvě noci na Karlštejně
Zdroj: Richard Kocourek/Divadlo Kalich

Je znát, že autor komedie Petr Kolečko a režisér David Drábek jsou jedna krevní skupina. To už se ukázalo i v druhém společném díle Žena za pultem dvě: Pult osobnosti s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem, která měla od září 2014 dosud na 150 repríz. Hlášky, které zaznívají, proudí k obecenstvu tak přirozeně, jako kdyby vznikly jen tam mimochodem a rovnou na hřišti.

Lehkost podání celé hry v součtu s jednoduchou scénou, která si vystačí jen s několika golfovými holemi a královskou postelí, dává o to více prostor vyniknout slovům, které  někdy i více než jen šimrají bránice.

Dvě noci na Karlštejně
Zdroj: Richard Kocourek/Divadlo Kalich

Hudba zazní jen několikrát, ale o to více důrazně, aby vypíchla „dramatické“ momenty, kdy má například dojít ke zplození potomka. Když však novomanžel ke svému překvapení zjistí, že s jeho dokonalou ženou to prostě nepůjde, protože příroda rozhodla jinak, přiměje k tomu kroku družičku Mariku. Jenže nakonec se narodí něco úplně jiného…

Pro někoho to bude sice možná dost drastický závěr, ale to už můžete posoudit sami. Další představení se v divadle Kalich koná 19. října.