Slovenské literární ceny vyhrál muž, který rozumí ženám

Ján Gavura o vítězné knize (zdroj: ČT24)

Je diagnózou dnešní doby, ohodnotily ceny Anasoft litera vítěznou knihu roku 2017. Nejprestižnější slovenské literární ocenění získal Ondrej Štefánik za román Som Paula. Čeští čtenáři mohou jeho tvorbu znát z povídkového souboru Pštrosí muž. V oceněné novince, kterou porota vybrala z deseti finálových titulů, se mu podle Anasoft litery povedlo dokonale vcítit do současné ženy.

Pro Události v kultuře knihu přiblížil literární vědec, spisovatel a básník Ján Gavura, jeden z členů poroty.

Jak porota zdůvodnila výběr letošního laureáta?

Porota měla poměrně nelehkou úlohu, protože si vybírala mezi více dobrými knihami. Nakonec rozhodlo to, že kniha Ondreje Štefánika v sobě skloubila společenský román a psychologickou sondu, a navíc i něco, co se ještě stále v literatuře musí dělat – a to je kvalitní literární práci. 

Sám autor říká, že je jeho kniha o hledání spokojenosti a o tom, jak má člověk vydržet sám se sebou i s ostatními. Jak byste knihu popsal vy?

Toto je základní linie, která se táhne celým dílem. Ačkoli se jedná o prozaický text, je v něm velmi z toho, co prožívá autor ve svém vlastním životě, tedy skutečně vnitřně prožitá linie. A zároveň – tím, že je dostatečně vnímavý vůči sobě i vůči světu – toto hledání učinil univerzálním a i umělecky únosným.

Jakou zprávu o slovenské literatuře letošní Anasoft litera vysílá pro české čtenáře?

Som Paula je univerzální kniha. Neexistuje hranice, která by ji nějakým způsobem omezovala. Myslím, že jak na Slovensku, tak v Česku má šanci zaujmout svou univerzálností a zároveň individuálností.