Zlatého lva v Benátkách získalo drama Tvar vody mexického režiséra del Tora

Události v kultuře: Zlatého lva v Benátkách získal Tvar vody Guillerma del Tora (zdroj: ČT24)

Zlatého lva za nejlepší film na letošním mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách získal americký fantasy thriller Tvar vody (The Shape of Water) mexického režiséra Guillerma del Tora. Film zvítězil v konkurenci 21 snímků, patřil mezi favority soutěže.

Film je zasazen do 60. let, období studené války. Sally Hawkinsová zde ztvárňuje němou osamělou ženu Elisu, která pracuje jako uklízečka v tajné vládní laboratoři. Nachomýtne se k přísně střeženému experimentu v podobě zvláštního vodního tvora.

Ten fanouškům del Torových Hellboyů připomene Abea Sapiena – už proto, že i tentokrát se pod maskou skrývá herec Doug Jones, který už se stal v podstatě del Torovým dvorním hercem, pokud je potřeba oživit nadpřirozenou bytost. Film bude sledovat, jak se mezi Elisou a tvorem začne rozvíjet vztah, který bude čelit komplikacím.

Ocenění pro nejlepší herečku si odnesla Britka Charlotte Ramplingová za roli v italském dramatu Hannah o ženě, která po uvěznění manžela ztrácí kontakt s realitou. Nejlepším hercem se stal Palestinec Kamal Bašá za roli ve filmu L'Insulte. Snímek libanonského režiséra Zijáda Duajrího je o banálním sporu mezi dvěma sousedy, Libanoncem a Palestincem, který vede k soudnímu procesu na celonárodní úrovni.

Cenu poroty si odnesl izraelský režisér Samuel Maoz za snímek Foxtrot. Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra dostal Francouz Xavier Legrand za své rozvodové drama Jusqu'à la Garde. Ocenění za nejlepší scénář získal Brit Martin McDonagh, který napsal a natočil snímek Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

  • Zlatý lev za nejlepší film
    The Shape of Water – Guillermo del Toro (USA)
  • Stříbrný lev – cena poroty
    Foxtrot – Samuel Maoz (Izrael, SRN, Francie, Švýcarsko)
  • Stříbrný lev – cena za nejlepší režii
    Xavier Legrand za film Jusqu'à la Garde (Francie)
  • Nejlepší herečka
    Charlotte Ramplingová ve filmu Hannah (Itálie, Belgie, Francie)
  • Nejlepší herec
    Kamal Bašá ve filmu L'Insulte (Libanon, Francie)
  • Nejlepší scénář
    Martin McDonagh za film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Velká Británie)
  • Zvláštní cena poroty
    Sweet Country od Warwicka Thorntona (Austrálie)
  • Cena Marcella Mastroianniho pro nejlepšího mladého herce/herečku
    Charlie Plummer ve filmu Lean on Pete od Andrewa Haigha (Velká Británie)
  • Porotě předsedala americká herečka Annette Beningová, dále v ní zasedli Ildikó Enyediová, Michel Franco, Rebecca Hallová, Anna Mouglalisová, David Stratton, Jasmine Trincaová, Edgar Wright a Yonfan.
  • Zdroj: La Biennale di Venezia

Česká filmová tvorba v hlavní soutěži zastoupena nebyla. Návštěvníci festivalu však měli možnost zhlédnout digitálně restaurovaný film Miloše Formana Černý Petr z roku 1963. 

Filmový festival v Benátkách je nejstarší na světě a spolu s festivaly v Berlíně a Cannes patří k nejdůležitějším. Letos se konal již 74. ročník festivalu.