Filmová upoutávka týdne: Aneta Langerová má jako básnířka 8 hlav šílenství

Trailer: 8 hlav šílenství (zdroj: ČT24)

Česká filmařka Marta Nováková se ve svém novém filmu pustila do netradičního životopisu ruské básnířky Anny Barkovové, která strávila v táborech sovětského Gulagu a ve vyhnanství přes dvě desítky let. Pro hlavní roli získala Nováková zpěvačku Anetu Langerovou. V českých kinech se bude promítat od 12. října.

Osm hlav šílenství je názvem novely, kterou Anna Barkovová začala psát po své zkušenosti u pracovních táborů a vyhnanství. Zároveň tento název pro režisérku Martu Novákovou znamenal klíč k tomu, jak k tvorbě přistoupit – tvoří ho totiž osm různorodých kapitol s odlišným vizuálním stylem.

„Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film. To by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby,“ prohlásila Marta Nováková. Podle ní jde o průřez nešťastným 20. stoletím v nešťastné zemi nazíraný citlivým a vnímavým zrakem básníka.

8 hlav šílenství
Zdroj: Bontonfilm

8 hlav šílenství představuje pro Novákovou také návrat na filmové plátno po více než dekádě, z níž značnou část věnovala právě práci na tomto díle. Dosud byl jejím jediným celovečerním filmem snímek Marta, který byl také jejím absolventským. Minimalistické drama se odehrávalo během války uprostřed lesa a autorka v něm sledovala, co s otcem a synem skrývajícím se před narukováním udělá nález zraněné ženy.

Ze zpěvačky herečkou

Zatímco v roli titulní Marty se tehdy objevila osvědčená herečka Petra Špalková, v 8 hlavách šílenství si velký herecký debut odbyla Aneta Langerová. Původně ji přitom Nováková oslovila pro nazpívání duetu.

„Sešly jsme se, povídaly jsme si. Seděla přede mnou charismatická osoba, velmi vtipná, velmi inteligentní. Pečlivě jsem se podívala na její klipy a rozhodlo jedno skvěle zahrané gesto v jednom z nich. Díky němu jsem pak nabídla Anetě hlavní roli,“ přiblížila Nováková. Sama Langerová to vzala jako výzvu.

První diváci se s pracovní verzí snímku mohli seznámit už v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Ostatní zájemci budou mít šanci po říjnové premiéře.