Ani psa by nevyhnal. Johan Inger přesto hledal v Ostravě Rain Dogs

John Inger si v Ostravě vybíral tanečníky (zdroj: ČT24)

Švédský choreograf Johan Inger, někdejší žák Jiřího Kyliána, přijel o víkendu do Ostravy, aby si vybral účinkující pro ostravské nastudování svého představení Rain Dogs. Choreografii vytvořil na hudbu Toma Waitse.

Deska Rain Dogs vyšla v roce 1985. „Na začátku bylo slovní spojení ‚pes v dešti‘. Je o psu, který odejde daleko z domu, pak přijde silný déšť a on nemůže najít cestu zpátky a ztratí se,“ připomněl Johan Inger příběh, který ho zaujal. Zmoklého psa vidí jako metaforu pro svět lidí, kteří jsou ztracení ve svých vztazích, rodinách i životech.

Mám rád kreativní a přemýšlející tanečníky. Tanec je těžká práce, ale i vášeň. Buď ho milujete, nebo ne. Ale když tu vášeň jednou objevíte, vytrváte u ní a vydržíte i všechnu to bolest.
Johan Inger

Pro choreografii vybíral v Ostravě devět tanečníků. Na nastudování dohlédnou v dalších týdnech Ingerův bratr a další dva asistenti. Jedním z nich bude česká tanečnice spojená se souborem 420PEOPLE Nataša Novotná. „Johan Inger je můj dávný kolega, když jsme spolu tančili u Jiřího Kyliána. Když jsem přišla do Nizozemska, Johan byl v souboru jednou z hlavních hvězd,“ uvedla.

Johan Inger pochází ze Švédska, se svou rodinou ale žije ve Španělsku. Před deseti lety odešel na volnou nohu, jezdí po celém světě, aby dohlížel na nastudování svých choreografií. Kvůli premiéře v Ostravě by se měl vrátit 2. listopadu.