Stanu se menším a ještě menším. Matt Damon zahájil festival v Benátkách

Letošní ročník filmového festivalu v Benátkách zahájil jeden ze snímků, které usilují o hlavní cenu Zlatého lva. Satirický příběh Zmenšování (Downsizing) od amerického režiséra Alexandera Payna uvedl herec Matt Damon.

Přítomnost Matta Damona v Benátkách vzbudila zájem fanoušků, bulváru i odborné kritiky, která byla zejména zvědavá na Paynovu novinku. „Scénář je krásný a originální. Když se zamyslím nad svojí rolí, opravdu věřím, že filmy jsou nejlepším nástrojem, jak se vcítit do příběhů jiných,“ uvedl hollywoodský herec k příběhu snímku.

Spolu s Kristen Wiigovou hrají obyčejný pár, který se nechá zmenšit, bez možnosti tuto změnu vrátit. Vyřeší tak svou finanční situaci a ulehčí i přelidněné planetě. Jak se tím život změní, zjistí i čeští diváci, film vstoupí do tuzemských kin v lednu příštího roku.

Možná se Zlatým lvem. V získání hlavní festivalové trofeje konkuruje Zmenšování dvacet dalších snímků, Matt Damon se mimochodem objeví ještě v jednom z nich. George Clooney jej obsadil do tragikomedie Suburbicon z amerického předměstí padesátých let.

Matt Damon zahájil festival v Benátkách (zdroj: ČT24)

O nejlepším titulu rozhodne porota, v jejímž čele po jedenácti letech usedla žena – americká herečka Annette Beningová. „Spolu se svými kolegy z poroty budeme každý film sledovat se zápalem, nadšením a snad i znalostmi – především ale s hlubokou láskou pro kinematografii,“ přislíbila. 

Zlatého lva už mají jistého Jane Fondová a Robert Redford. Ocenění obdrží za celoživotní dílo, zároveň představí společnou filmovou novinku, drama Our Souls at Night. Poprvé se před kamerou setkali před půlstoletím – v romanci Bosé nohy v parku. Cenu převezmou v pátek, festivalový program pokračuje ale až do 9. září.