Křižáček táhne na Londýn

Historická road movie Křižáček, která zvítězila na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, se může těšit z dalšího úspěchu. Snímek Václava Kadrnky byl vybrán na 61. ročník BFI Lond Film Festivalu.

„Naši programoví dramaturgové si u Křižáčka nesmírně cení jeho poetičnosti, rytmu a minimalismu, který působí jako protiváha k filmové přepjatosti. Zároveň vyjádřili obdiv nad citlivou vyvážeností zvukové složky, střihu a působivé, jakoby snové atmosféry. Myslíme si, že anglické publikum bude s tímto filmem velmi souznět,“ zdůvodnili výběr Křižáčka členové programového oddělení londýnského festivalu. Do programu vybrali i další koprodukční film ČT – Přes kosti mrtvých od polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Přehlídka se koná od 4. do 15. října. Britští diváci uvidí Křižáčka režiséra Václava Kadrnky v autorské sekci Dare, kde měly v předchozích letech svou britskou premiéru takové filmy jako Sbohem jazyku od Jean-Luca Godarda, Mami! od Xaviera Dolana či drama Pasolini od Abela Ferrary.

Křižáček vznik v koprodukci České televize. „Od začátku bylo jasné, že vzniká dílo zcela se vymykající současné české produkci. A vlastně nejen jí. Je to film bez velkých gest, dílo ryze kinematografické, velmi intimní a křehké, a jsme moc rádi, že se setkává s tak silnou odezvou,“ těší úspěch snímku dramaturga Filmového centra ČT Jaroslava Sedláčka.

Trailer: Křižáček (zdroj: ČT24)

Vizuálně podmanivé drama o hledání a cestě je druhým Kadrnkovým celovečerním snímkem . Inspiroval se nepříliš známou baladou Jaroslava Vrchlického. Do role rytíře, který se vydává po stopách svého syna, jenž se chce zapojit do dětské křížové výpravy, obsadil Karla Rodena.