Proletářka ze Žižkova první dámou. Fotografie Olgy Havlové se vrátily do Prahy

Putovní výstava Olga Havlová a Výbor dobré vůle se vrátila do Prahy. Fotografie v žižkovském Atriu připomínají první manželku prezidenta Václava Havla v roli první dámy i její dobročinné aktivity. Snímky jsou o to výjimečnější, že první dáma blesk fotoaparátů nevyhledávala.

Když se v prosinci 1989 stal Václav Havel československým prezidentem, po jeho boku – stejně jako předchozích třiatřicet let – stála i nová první dáma. „Určitě tím nebyla ze začátku nadšená. Je známé, že byla naštvaná, že to Vašek vzal,“ nestála podle Josefa Janíčka z kapely The Plastic People of the Universe o místo na výsluní. 

„Samozřejmě Václava podporovala, i když ani jeden z nich netoužili stát ve světle ramp,“ potvrzuje publicistka a bývalá disidentka Petruška Šustrová.

Olgu Havlovou připomíná v Praze putovní výstava (zdroj: ČT24)

I když Olga Havlová byla nerada objektem fotografů, více než třicet snímků na výstavě ukazuje nejen její oficiální tvář. Vedle zvěčněných setkání s princeznou Dianou či hercem Alainem Delonem ji zachycují i při její práci ve Výboru dobré vůle. Nadaci, kterou Olga Havlová založila s cílem pomáhat lidem v nepříznivé zdravotní nebo sociální situaci.

„Fotografové, kteří stáli kolem Charty 77 a kolem Olgy v sedmdesátých a osmdesátých letech, později fotografovali i události, které byly spojeny s touto její úlohou,“ podotýká ředitelka nadace Milena Černá.

Olga Havlová s princeznou Dianou při návštěvě školy pro děti se zbytky sluchu v Praze-Radlicích (1991)
Zdroj: ČTK

Snímky Ondřeje Němce, Bohdana Holomíčka či Přemysla Fialky byly už instalovány ve více než šedesáti českých, slovenských a polských městech. Nyní jsou vystaveny na Žižkově, ve čtvrti, kde se Olga Havlová narodila a prožila dětství. 

„Olga se ráda oháněla tím, že je proletářka a že je ze Žižkova, ale bylo těžké jí to věřit, protože když vešla do místnosti, všichni vstali. Měla přirozenou autoritu, neuvěřitelný šarm,“ připomíná Petruška Šustrová. Připomenout si osobnost Olgy Havlové mohou i návštěvníci výstavy – do 24. srpna.