Letní slavnosti staré hudby pořádá letos Král slunce

Letní slavnosti staré hudby připomínají Versailles (zdroj: ČT24)

Na dvůr francouzského krále Ludvíka XIV. vrací posluchače Letní slavnosti staré hudby. Osmnáctý ročník v historických pražských prostorech připomíná od 11. července do 7. srpna skladby, které před třemi sty lety zněly ve Versailles.

Mnohé skladby na veřejnosti zazní poprvé po dlouhých staletích. Například velké motety, tedy skladby pro dva sbory a orchestr, na úvodním koncertě nazvaném Král nebes. Vznikly na žádost Ludvíka IVX., ředitel kůru Královské kaple ve Versailles je skládal k bohoslužbám, které král pravidelně navštěvoval.

Z hudby francouzského dvora je stále co objevovat. „Francouzské archivy a knihovny doslova přetékají nevydanými skladbami: z pěti set oper složených v Paříži v 18. století se v naší době hrála zatím jen asi čtvrtina,“ uvedl odborník na francouzskou operu 18. století Benoît Dratwicki. Ve funkci uměleckého ředitele vede Centrum barokní hudby ve Versailles, které s festivalem Letní slavnosti staré hudby od loňska spolupracuje.

Z královského repertoáru

Hudebníci ve Versailles se dělili do tří skupin podle toho, zda působili v Královské kapli, v komnatách či při lovu. Komorní hudba, kterou poslouchali členové královské rodiny ve svém soukromí, je na programu několika koncertů. Jeden z nich návštěvníky zavede do „hudebního salónu“ korunní princezny Marie Josefy Saské, matky tří francouzských králů a milovnice hudby.

Kopie dobových nástrojů z Versailles 18. století
Zdroj: Letní slavnosti staré hudby/Petr Dyrc

Festival uzavře Slavnost pro Krále slunce. Program tvoří operní árie a suity  z baletů pro Ludvíka XIV. Pořádající orchestr Collegium Marianum je zahraje na kopie specifických smyčcových nástrojů z tehdejšího versaillského orchestru.

Stará francouzská hudba po dobu festivalu zazní například v Tereziánském sále Břevnovského kláštera, v zámku Troja nebo kostele sv. Šimona a Judy.