U2 přivezli do Evropy The Joshua Tree. Jako by 30 let neuplynulo

U2 vyrazili na evropské turné (zdroj: ČT24)

Kapela U2 odstartovala v Londýně evropskou část svého letošního turné. Irští rockeři ho pojmenovali po svém nejúspěšnějším albu The Joshua Tree, které vydali před třiceti lety. Tuzemským fanouškům bude skupina neblíže už ve středu, kdy zahraje v Berlíně. Vystoupení v Česku neplánuje.

Kapela U2 se dala dohromady v roce 1976. Album The Joshua Tree vydala o dvanáct let později, to už ji poslouchaly miliony fanoušků.  Deska s hity jako With Or Without You, I Still Haven't Found What I'm Looking For nebo Where The Streets Have No Name vydržela v britských hitparádách celkem 129 týdnů. U2 vynesla také dvě ceny Grammy.

„O U2 se dá říct sposuta věcí. Ale nakonec zjistíte, že to není o ničem jiném než o hudbě. To je důvod, proč na nás lidé chodí,“ má podle baskytaristy Adama Claytona popularita kapely v podstatě jednoduchý důvod.

Novou desku pozdržel Trump

Nejspíš ještě chvíli potrvá, než U2 vyrazí na turné také s novým albem. Poslední studiovou nahrávku vydali v roce 2014. Songs of Innocence nazvali podle básnické sbírky Williama Blakea a navázat na ně mělo pokračování Songs of Experience. Že pracují na další desce, oznámili U2 už loni. Vyjít měla letos, po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem se ale rozhodli její představení odložit.  

„Musíme se zamyslet nad celou deskou a také nad tím, jak souvisí se současným děním ve světě,“ vysvětlil kytarista The Edge časopisu Rolling Stone. Naopak album The Joshua Tree, které reagovalo na politiku Ronalda Reagana a Margaret Thatcherové, dostává podle Edge nyní nové významy a souvislosti.

Čeští fanoušci si ale tato poselství na tuzemských pódiích neužijí. První a dosud poslední koncert U2 v Česku se uskutečnil v rámci turné PopMart v roce 1997 v Praze na Strahovském stadionu před zhruba 80 tisíci diváky. Nedostatečně velký stadion bývá uváděn jako důvod, proč se U2 od té doby nevrátili.