Limonádový Joe i Ken Loach. Koho a co uvede letos festival ve Varech?

Hollywoodský filmový skladatel James Newton Howard, britský režisér Ken Loach a restaurovaný oscarový Obchod na korze. Letošní 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nechává poprvé nahlédnout do svého programu.

A cenu získává…

Jistá už je čtveřice hostů, kteří si převezmou Křišťálové glóby za přínos kinematografii. Hned na úvod pro cenu přijede James Newton Howard, skladatel, který svou hudbou doprovodil filmy jako Pretty Woman, Šestý smysl, Batman začíná nebo sérii Hunger Games.

Osobně bude také řídit při zahajovacím koncertu Český národní symfonický orchestr, který zahraje jeho hudbu z připravovaného pokračování filmu podle předlohy a scénáře J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít. Do Česka se James Newton Howard vrátí ještě v listopadu,  kdy ho koncertní turné zavede do Prahy.

Co chystá festival ve Varech? (zdroj: ČT24)

Karlovarští diváci se také potkají s britským režisérem Kenem Loachem a jeho dvorním scenáristou Paulem Lavertym. Společně vytvořili tucet celovečerních titulů,  například Sladkých šestnáct let, Zvedá se vítr anebo naposledy Já, Daniel Blake. Loach, průkopník britského sociálně realistického filmu, se do Varů vrátí osobně potřetí. Už v roce 1970 tu převzal Velkou cenu za drama Kes, které britský filmový institut zařadil mezi deset nejlepších britských snímků 20. století.

Ocenění od prezidenta festivalu získá český tvůrce, scenárista a režisér Václav Vorlíček. Do české (československé) kinematografie se zapsal především ve dvojici s Milošem Macourkem. Už v roce 1966 natočili komiksovou veselohru Kdo chce zabít Jessii?, jejich příběhy s prvky absurdity a žánrové parafráze jsou ale datovány především do 70. a 80. let (Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit doktora Mráčka, Arabela). Z té doby pochází také snad nejoblíbenější pohádka českých diváků Tři oříšky pro Popelku.

Japonský průkopník, Obchod na korze a koňská opera

Absurditu ve svých scénářích využíval i Jiří Brdečka. Karlovarská přehlíka připomene sté výročí jeho narození projekcí jeho nejslavnějšího filmu, westernové parodie Limonádový Joe aneb Koňská opera. Přidá i průřez už méně známými Brdečkovými krátkými filmy.

Obnovená premiéra ze zlatého filmového fondu čeká Obchod na korze. Snímek, který v roce 1965 natočili Ján Kadár a Elmar Klos, je letošní digitálně restaurovanou novinkou. Oscarové drama staré židovské vdovy a „arizátora“ jejího obchůdku je pátým titulem, který festival takto představuje.

Obchod na korze
Zdroj: Bontonfilm

Do kinematografických dějin diváky vrátí také přehlídka tvorby Kendžiho Mizogučiho, průkopníka moderního realismu v japonském filmu. Filmař, o němž filmový experimentátor Jean-Luc Godard prohlásil, že „se vyrovnává Ejzenštejnovi, Griffithovi i Renoirovi“, se zapsal především svými posledními snímky z první poloviny 50. let. 

  • 52. ročník filmového festivalu v Karlových Varech začne 30. června a potrvá do 8. července. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, která opět zve návštěvníky na koncerty a setkání s tvůrci do Domu ČT.