Konec Českého člověka. Zemřel fotograf Jan Malý

Zemřel fotograf Jan Malý (zdroj: ČT24)

Zemřel fotograf Jan Malý. Společně se svými spolužáky z FAMU, Jiřím Poláčkem a Ivanem Luttererem, byl autorem originálního časosběrného dokumentu nazvaného Český člověk. Fotografové desítky let vyráželi s polním ateliérem za obyčejnými lidmi.

Nápad dokumentovat české lidi vznikl zcela nečekaně v roce 1982, trojice kamarádů z FAMU tehdy měla dokumentovat kroje na Moravě. Do jejich polního ateliéru ale nečekaně přišel muž v montérkách a lahví alkoholu. „Stál tam prostě jako socha a uplně nás učaroval,“ vzpomínal na neznámého muže Jan Malý. „Když jsme fotografii vyvolali, rozhodli jsme, že v tom budeme pokračovat.“

Zachytili trempy, místní indiány nebo kovboje. Svůj polní ateliér rozbalili po roce 1989 i ve Francii nebo v Nizozemsku. Srovnávali Pražany a Pařížany, přesto vždy zůstali hlavně portrétisty Českého člověka. Knižní vydání cyklu získalo druhé místo v soutěži Nejkrásnější česká kniha 1997.

Když si pozvu někoho do ateliéru, tak se na to nachystá. Kdežto na ulici je takový, jaký je.
Jan Malý

Pětatřicet let od setkání s mužem v montérkách se odchodem Jana Malého cesty Českého člověka skončily. Ivan Lutterer tragicky zahynul ve Spojených státech před 16 lety, Jiří Poláček zemřel loni v září. 

Svůj dokumentaristický talent využil Jan Malý také při dokumentaci předválečné architektury, porevolučních záběrů z Bretaně či v cyklu Na silnici. Retrospektivu jeho tvorby připravila v roce 2013 pražská Leica Gallery. Více než třicet let po jeho poslední samostatné výstavě.  

Uložit