Slunečnice od Velčovského a plovoucí stany. V Plzni začal festival světla

V Plzni začal dvoudenní festival světla. Čtyři kilometry dlouhou trasu s bezmála dvěma desítkami zastávek nabízí třetí ročník přehlídky Blik blik. Akce, na kterou loni přišlo přes 40 tisíc diváků, letos vede diváky z centra do čtvrti Roudná. V pátek i sobotu se světla rozzáří od 18:00 do 23:00. Instalace od umělců z ČR, Slovenska, Japonska, Německa a Finska jsou přístupné zdarma.

Zhruba 140 svítících a blikajících balonů designérky Zuzany Lednické proměnilo pěší zónu v Riegrově ulici. Na náměstí ve světelné bublině Petra Nikla vzniklo informační centrum, včetně dílny s výrobou světelných pohlednic. Interaktivní projekci připravil městský Dům digitálních dovedností v Dominikánské ulici, v běžně nenavštěvované zahradě v Malé ulici lidé uvidí sochy Auta z Marsu od Benedikta Tolara.

Cestou na Roudnou diváky zaujme pohled z Roosveltova mostu na hladinu Mže. Německý umělec Jürgen Böhm zde rozmístil 20 bílých stanů, které symbolicky vyprávějí příběhy uprchlíků z celého světa. „Ceníme si instalace výtvarníka a designéra Maxima Velčovského, jehož obří lampy Slunečnice rozzáří prostor v ulici Na Roudné. Pod nimi vznikne kavárna,“ uvedl Jiří Sulženko ze společnosti Plzeň 2015, která akci připravuje.

Je to hezká tradice, že pomůžeme divákům objevit místa, na která nejsou úplně zvyklí. Letos jsme vybrali čtvrť Roudná.
Jiří Sulženko
Plzeň 2015

Na domě v ulici U sv. Rocha se objeví stínohra inspirovaná pověstmi o plzeňských strašidlech, na fasádu domu zničeného velkou vodou v Úzké ulici se promítá dokument z povodní v roce 2002. V Bělohorské ulici se spojí nástěnná malba s projekcí. Umělec Dan Gregor, který vystupuje pod pseudonymem INITI, nabídne v ulici Pod Všemi svatými nevšední zábavu. Lidé mohou míčky rozbíjet virtuální okna nebo chytat duchy.

V Plzni začíná festival světla (zdroj: ČT24)

Z Roudné lze přejít k pivovaru a stadionu ve Štruncových sadech. Ve sklepích pivovaru mohou diváci ovládat světelné sochy Dana Gregora nazvané Netykavky. Na nádvoří pivovaru vzdá Benedikt Tolar hold plzeňským bednářům. Na trávník ve Štruncových sadech slovenský umělec Šimon Kern vystavil svítící sochu z PET lahví.

Festival světla se poprvé představil roku 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury. Zůstal jedním z projektů, které na Plzeň 2015 navazují. Za městem kultury tehdy přijely více než tři miliony lidí.

Uložit