Filmy k likvidaci skrývaly poklad. ČT znovu odvysílá Zlatého slavíka 1966

Filmy určené k likvidaci skrývaly poklad (zdroj: ČT24)

Šťastná náhoda stála za objevením dvou unikátních pořadů ze šedesátých let, vyhlášení Zlatého slavíka za rok 1966 a záznam části představení divadla Semafor Básníci a sedláci z roku 1970. Oba pořady se dlouhá léta považovaly za smazané. Jako zázrakem byly objeveny na starých, vyřazených pásech. Zlatý slavík 1966 se dočká obnovené premiéry, ČT ho uvede 18. února na ČT art.

Oba pořady se ztratily na počátku normalizace, kdy bývalý režim utahoval šrouby a podobné záznamy mazal. Divadlo Semafor a Marta Kubišová nebyly politicky žádoucí a záznamy jejich vystoupení bylo třeba zničit nebo schovat. Technici v televizi však našli jednoduchý recept na případnou záchranu cenných pořadů. Ukrývali je do podlahy.

Drahé dvoupalce

„Když se otevřela podlaha, tak ten prostor byl plný kabelů a nepořádku a do těchto míst se dávaly pásky, které rozhodně neměly být na očích,“ vypráví pamětník a bývalý televizní technik Vratislav Rýpar. Československá televize tehdy vysílala z pražské Měšťanské besedy, kde v současnosti sídlí hotel. Prostory však prošly minimálně dvojí rekonstrukcí a zapomenuté pásy zřejmě až na výjimky skončily v kontejneru se stavební sutí.

Marta Kubišová na vyhlašování ankety Zlatý slavík 1966
Zdroj: Jovan Dezort/ČTK

V šedesátých a sedmdesátých letech se točilo na takzvané dvoupalce, což byly pět centimetrů široké pásy, které byly poměrně drahé, cenově srovnatelné s tehdejší škodovkou. I proto se některé pravidelné pořady mazaly, aby vzniklo místo pro nové. Ne všechny záznamy ale naštěstí skončily smazány nebo ve stavebním odpadu. Dlouho ztracené pořady byly v roce 2016 nalezeny v soukromé sbírce a zrekonstruovány.

Technologii, která se přestala využívat v devadesátých letech, znovu oživil technik České televize. Od německého sběratele koupil starý dvoupalcový stroj. Vrak opravil do funkčního stavu a na vyřazených pásech našel ztracený poklad. „Myslím si, že jsou v takové technické kvalitě, jako byly v době svého pořízení,“ říká technik ČT Zdeněk Houška.

Zlatý slavík 1966 po padesáti letech znovu na obrazovkách

Tisk v roce 1967 spekuloval, jestli prvenství v anketě Zlatý slavík obhájí Helena Vondráčková. Zlatý slavík za rok 1966 však přiletěl k Martě Kubišové. Zlatý slavík byl tehdy událostí, u slavnostního vyhlášení byli poprvé i televizní diváci. Od února 1970 měla Kubišová pro své občanské postoje zakázánu uměleckou činnost.

Semaforský záznam vznikl po smrti Jiřího Šlitra, kdy Jiří Suchý našel na pianu jeho písničky a otextoval je. Výsledkem byl pořad, jehož první část s Ferdinandem Havlíkem natočila televize. „Já jsem si tehdy hlídal svou druhou půlku, kterou nikdo nenatočil, protože já jsem byl tehdy persona non grata, ale Ferdinand Havlík nikomu nevadil,“ vzpomíná Suchý.

Záznam Zlatého slavíka 1966 se překvapivě dochoval téměř celý a brzy se dočká obnovené premiéry. Přenos se původně vysílal 18. února 1967 a Česká televize ho divákům nabídne od té doby poprvé a na den přesně po padesáti letech na ČT art. Pořad moderuje Darek Vostřel a účinkují v něm Karel Gott, Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Eva Pilarová, Václav Neckář a další.