Pro epopej by mohla vyrůst nová síň na Těšnově. Krnáčová není proti

Nová výstavní síň pro Slovanskou epopej by mohla být v místě někdejšího železničního nádraží v Praze na Těšnově. Lokalitu vybrala magistrátní komise a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s umístěním souhlasí. Konečné slovo budou mít radní.

Cyklus pláten, na kterých mistr české secese Alfons Mucha zachytil slovanskou mytologii, je zařazen na seznam kulturních památek a zájemci ho mohli až do konce roku vidět ve Veletržním paláci. Nyní míří na asijskou výpravu do Japonska a ve hře je i vystavování v Číně, z cest by se měl vrátit v roce 2018 – a nyní se hraje o to, kam.

V Národní galerii našla epopej útočiště jen provizorně, když Praha obrazy před čtyřmi lety odvezla z moravskokrumlovského zámku. Mucha totiž své obrazy metropoli věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojnou výstavní síň, což se dosud nestalo.

Humanizace magistrály

Magistrátní komise nyní navrhuje, aby pro epopej vyrostla výstavní síň na pražském Těšnově, v místech, kde až do demolice kvůli stavbě magistrály v osmdesátých letech stála honosná nádražní budova. Dnes se na jejím místě nachází malý park a podle primátorky vybudování výstavních prostor celou lokalitu zkultivuje a oživí.

„Pokud by nový domov Slovanské epopeje byl právě v místech, kde dříve stávala budova těšnovského nádraží, přispělo by to navíc i k humanizaci Severojižní magistrály,“ soudí. Odborníci Praze doporučili vypsat architektonickou soutěž. Náklady ani termín výstavby nejsou známy.

Kromě parku na Těšnově zvažovala komise umístění na Letné, Vítkově, Výstavišti, na Vyšehradě a v místě někdejších Eliščiných lázních na konci Revoluční ulice. Jako jednu z podmínek vedení města stanovilo to, že musí jít o stavbu nových výstavních prostor. Rekonstrukce některé třeba historické budovy by byla zdlouhavá a finančně nákladnější, vyplývá ze studie Institutu plánování a rozvoje.