Filmová ukázka týdne: Vetřelec si připíše další oběti

Ukázka z filmu Vetřelec: Covenant v pořadu Události v kultuře (zdroj: ČT24)

V květnu příštího roku bude v kinech opět děsit mimozemský Vetřelec. Ridley Scott totiž natočil pokračování populární série, které se představuje v prvních záběrech. Nový film ponese podtitul Covenant, což je zároveň název lodi, jejíž posádka se dostane na neznámou planetu, jež se ze zdánlivého ráje promění v noční můru.

Série o nebezpečných Vetřelcích, kteří v ikonických momentech vyrážejí lidem z hrudi nebo se jim přisávají na obličej, má už mnoho dílů a Ridley Scott stál u jejího zrodu v roce 1979. V dalších dekádách se už ale pokračovalo bez jeho přispění.

Přitom hned pokračování nazvané Vetřelci, které v roce 1986 natočil James Cameron (později proslavený Titanicem a Avatarem), co do popularity s prvním filmem často soupeří. Když ale v roce 1992 natočil David Fincher Vetřelec³, začala oblíbenost skomírat, což korunoval Jean-Pierre Jeunet v roce 1997 se snímkem Vetřelec: Vzkříšení. O dvojici crossoverů Vetřelec vs. Predátor nemluvě.

Co předcházelo Vetřelci

Do světa Vetřelce se Scott vrátil teprve v roce 2012, kdy do kin přišel Prometheus, který naznačoval vazbu na vetřelčí sérii, ale držel se víc vlastního příběhu, který tematizoval vztah stvořitele a stvoření. Fanoušci se tak de facto nedočkali ani slavného mimozemšťana s kyselinou v krvi, pouze jakési nedovyvinuté verze. Prometheus má totiž původní sérii spíš předcházet.

Studio 20th Century Fox se přes určitý neúspěch (ohlasy spíš mizerné, ale tržby celosvětově přes čtyři sta milionů dolarů) nechtělo značky vzdát a připravovalo další film. Nejprve se hovořilo o projektu režiséra Neila Blomkampa, nakonec ho ale předběhlo Scottovo (nejspíš) pokračování Promethea, které se v názvu vrací k Vetřelcům, ale záběry naznačují atmosféru podobnou Prometheovi, obzvlášť když se objeví Michael Fassbender, který už v Prometheovi ztvárnil androida Davida.

Scenáristické zázemí filmu Alien: Covenant příliš důvěry nevzbuzuje. Zatímco v případě Promethea fanoušci často proklínali scenáristu Damona Lindelofa, který se podílel například na mysteriózním seriálu Ztraceni, v případě nejnovějšího filmu je scénář zodpovědností Michaela Greena a Jacka Paglena. První je vedle seriálů jako Smallville nebo Everwood podepsán pod komiksovým propadákem Green Lantern, druhý má za sebou pouze neméně kritizovaný snímek Transcendence s Johnym Deppem.