Česká kytara tiše pláče. Zemřel Radim Hladík

Události ČT: Zemřel hudebník Radim Hladík (zdroj: ČT24)

Ve věku 69 let, devět dní před svými sedmdesátinami, zemřel skvělý český kytarista Radim Hladík. Mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect. Podle informací serveru Novinky.cz zapříčinily jeho smrt následky plicní fibrózy.

Hrozně nás to mrzí, hrozně nám Radim bude chybět. Budeme se snažit, abychom dál nesli ten odkaz, který jsme během 13 let po jeho boku získali.
Jan Křížek
zpěvák kapely Blue Effect

Radim Hladík odehrál svůj poslední koncert 14. září v Praze na Střeleckém ostrově. Jako už několikrát také v září odehrál koncert s kyslíkovým přístrojem. Poté ho ale zcela vyčerpaného odvezli na jednotku intenzivní péče motolské nemocnice, kde zůstal celý týden v péči lékařů.

Kapela Blue Effect na svých stránkách na začátku října napsala, že koncerty se ruší, protože Radim Hladík čeká na transplantaci plic. „Jakmile jsem dohráli, odvezli mě na jednotku intenzivní péče. S lékaři jsme v nemocnici dospěli k závěru, že je nesmysl to dál pokoušet, a tak jsem se rozhodl koncertování přerušit. Věřím, že dočasně,“ vysvětluje na webu kapely.

Ani v posledních měsících hudebně nezahálel. Doma pracoval na produkci nového alba Jaroslava Hutky, pro které nahrál i několik kytarových partů. Čekala ho také hudba k dokumentárnímu filmu Vladimíra Michálka.

Král české rockové kytary

Český skladatel a kytarista Michal Pavlíček nechtěl úmrtí Radima Hladíka příliš komentovat. Zpráva o jeho smrti Michala Pavlíčka citově zasáhla. Pouze prohlásil, že „zemřel král české rockové kytary“.

Podle hudebního kritika Jiřího Černého Hladík v Blue Effectu naplnil to, co sliboval jako teenager. V posledních letech jeho života se mu podařilo dát se dohromady s mladými rockery a využít toho, co jako instrumentalista uměl. „On nikdy nebyl tak dobrý skladatel jako kytarista, ale když byl s dobrými a mladými spoluhráči a s výborným zpěvákem, pořád to byla živá rocková hudba, a ne jen historie. I když role Hladíka v historii bigbítu je nepominutelná a nezapomenutelná,“ řekl Černý.

Legenda české muziky začínala v klubu Olympik

Hudebník, jehož jméno je neodmyslitelně spjato s kapelou Blue Effect, hrál již ve svých patnácti letech na kytaru ve známé skupině Komety. První profesionální angažmá dostal v roce 1964 v klubu Olympik.

Události v kultuře: Zemřel Radim Hladík (zdroj: ČT24)

Do historie českého bigbítu se zapsal již ve druhé polovině šedesátých let jako člen legendárních Matadors. Ti se stali brzy nejlepší českou rhythm and bluesovou kapelou, a to díky tehdejšímu východoněmeckému technickému vybavení, podle jehož značky získali i svůj název.

Sehraná kapela měla kromě dvojice vokalistů Vladimír Mišík a Karel Kahovec v rukávu další velký trumf právě v podobě Radima Hladíka, který se stal všeobecně uznávaným králem elektrické kytary a také hudebním inovátorem. Když poprvé v Čechách využil takzvaná kvákadla, sklízel podle svědectví pamětníků němý úžas posluchačů. Ve složení Radim Hladík, Ota Bezloja, Jan Farmer Obermayer, Tony Black a Viktor Sodoma byli Matadors považováni za špičku beatové scény. 

Hladík, který byl zpočátku ovlivněn zahraničními vzory, se postupně propracoval k vlastní tvorbě. Po rozpadu Matadors založil na podzim roku 1968 svou skupinu Blue Effect (později názvy M.efekt a Modrý efekt). 

Vydáno pod