Více zenu. Cenu českých architektů získal liberecký dům s ateliérem

V historicky prvním ročníku České ceny za architekturu, kterou vyhlašovala profesní komora, zvítězily „Zen-houses“, liberecký projekt architektonické kanceláře Petra Stolína. Dva jednoduché kvádrové bloky s poloobnaženou dřevěnou konstrukcí, které nabízejí prostor k bydlení i umělecký ateliér, porota upřednostnila i před rekonstrukcí vily Tugendhat a revitalizací Dolní oblasti Vítkovic.

První ročník ocenění, které zavedla Česká komora architektů, zaznamenal více než pětinásobný zájem tvůrců o účast v soutěži, než tomu bývalo a je u zavedené soutěže Grand Prix architektů pořádané Obcí architektů. Ta letos evidovala jen 51 prací (v minulosti to býval přibližně dvojnásobek) a vítězem se stala rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové, na níž pracovalo studio Chmelík&partneři.

Do klání organizovaného architektonickou komorou se přihlásila i tak zvučná jména, jako je Ladislav Lábus, Josef Pleskot, Petr Hájek, přičemž mezi nominovanými projekty se objevovaly často i starší počiny, vzniklé v uplynulých pěti letech.

Na hraně fetiše

Vítězem, o němž rozhodla mezinárodní porota, se nakonec stal projekt studia Petr Stolín Architekt – dřevostavba bytu a ateliéru, která loni v dubnu vyrostla v liberecké části Ruprechtice.

„Dům využívá průmyslové komponenty, jejichž aplikace je velice efektivní a zároveň zábavná, často hraničící s úrovní fetiše,“ vysvětlila svou volbu porota. „Opláštění, obklad z průhledných akrylátových panelů, je jednoduše upevněno na kostru z měkkého dřeva, čímž vzniká zajímavý detail s obnaženou konstrukcí.“

Ze dřeva, překližky a kovu jsou i interiéry, dům je z prostých materiálů, a tedy méně nákladný. Podle poroty může být považován za prototyp svého druhu, a to především kvůli své přizpůsobivosti plánu, situaci a měřítku. Jde o systém, který může být podle potřeby pozměněn tak, aby sloužil jednotlivci, rodině či městu.

Zen Houses - vítěz 1. ročníku České ceny za architekturu
Zdroj: Filip Šlapal/Česká cena za architekturu

Dvojí finále pro Pleskota

Mezi vyhlášenými finalisty se pak hned dvakrát objevil již zmíněný Josef Pleskot; jeho AP atelier vyzdvihli porotci jak kvůli revitalizaci vítkovického industriálu (mj. proměnu obřího plynojemu v multifunkční halu Gong), tak za oživení zámeckého návrší v Litomyšli. Smetanovo rodiště si tak v posledních dnech odnáší už druhé ocenění (byť zde jen z pozice finalisty), před čtrnácti dny získala Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury i litomyšlská městská architektka Zdeňka Vydrová.

Mezi finalisty Ceny českých architektů se pak dostal také klášter Nový Dvůr na Karlovarsku (plzeňský ateliér Jana Soukupa), rekonstrukce vily Tugendhat (Omnia projekt, Archteam, Raw), Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (ateliér Petra Hájka), revitalizační projekt pro středočeské Líbeznice, známý jako Tři věže (Atelier M1), a revitalizace Gahurova prospektu ve Zlíně (Kancelář Ellement).

Mimořádnou cenu získala dvojice architektů Martin Prokš a Marek Přikryl za přestavbu chátrajících zemědělských garáží v obci Honětice nedaleko Kroměříže na zázemí pro biotop. Stejné ocenění – s akcentem na práci se světlem – si odnesl počin studia A2F Jonášovic stodola, který do korpusu tradiční venkovské stodoly z devatenáctého století vestavěl rodinný dům.

Vydáno pod