Přijde spása a bude líp, vzkazuje Marta Kubišová

Marta Kubišová vydala poslední album (zdroj: ČT24)

Marta Kubišová vydala nové album Soul, které označuje za svou poslední studiovou nahrávku. Desku připravila s hudebníkem a producentem Petrem Maláskem. Nabízí písničky převzaté od amerických autorů s českými texty. Většina skladeb je známá v podání slavných vokalistek jako Aretha Franklinová nebo Diana Rossová. V rozhovoru pro Události v kultuře Kubišová uvedla, že si dala zvláště záležet na výběru textů, kterými se obrací ke svým posluchačům.

V textu písně „A to mě trápí“ zazní verše: „Zas přijde spása, bude určitě líp. Kus naděje nám zbývá a o tom tady zpívám.“ V rozhovoru pro Události v kultuře Kubišová prozradila, že jde o jakýsi vzkaz celého alba. Původní text písně I Hope You Find It do češtiny převedl Václav Kopta. „Udělal to úžasně, velmi dobře se to zpívá,“ říká zpěvačka.

Poslední deska zatím neznamená konec koncertního vystupování. Definitivní ukončení pěvecké kariéry si naplánovala až na den svých 75. narozenin v listopadu 2017. „Chtěla jsem končit ke svým pětasedmdesátinám, ale pak jsem zejména po loni prodělaném infarktu, který mě vyvedl z omylu o mé nesmrtelnosti, začala pochybovat, zda jsem se nepřecenila. Ale prášky mi pomáhají,“ uvedla Kubišová.

Již předchozí nahrávku zpěvačka označovala za „poslední živé album“. Deska s názvem 25 přinesla před dvěma lety nahrávku recitálu její domovské scény Divadla Ungelt. Ani po ukončení pěvecké kariéry ale nehodlá Kubišová zahálet. Mimo jiné by ráda napsala knihu o svém životě. Marta Kubišová se proslavila nejen hudbou, ale také občanskou odvahou. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989.