Priessnitz natočili prý poslední album Beztíže. Dopřáli jsme si luxus, říká Švejdík

Rozhovor s Jaromírem Švejdíkem (zdroj: ČT24)

ROZHOVOR. Dospělí, otlučení, poučení, tvořící svobodně, až beztížně, popisuje kapela Priessnitz vznik nového alba Beztíže. Vyšlo na začátku října, koncertně ho skupina představí na vánočním turné v sedmi městech. Je tato deska skutečně poslední, jak Priessnitz tvrdí? V rozhovoru odpovídá hudebník a výtvarník Jaromír Švejdík.

Opravdu je Beztíže vašim posledním albem?

Myslím, že ano, vzhledem k tomu, že předchozí desku jsme vydali před deseti lety a za dalších deset let mi bude šedesát tři, představuju si, že budu dělat trošku jiné věci. Navíc členové kapely se odstěhovali z Jeseníku a každý jsme už někde jinde.

Možná vás budou motivovat fanoušci, protože i o desce Beztíže říkáte, že jste ji začali nahrávat po pozitivních ohlasech na Aloise Nebela.

Možná nás přemluví, ale udělat tuhle desku nás stálo hodně sil, nedokážu si v tuhle chvíli představit, že bychom ještě něco točili.

Beztíže
Zdroj: Supraphon

Když jste tedy natáčeli naposled, co všechno jste si hudebně dopřáli?

Dopřáli jsme si luxus, který jsme málokdy měli. To znamená skvělé studio, skvělého producenta Dušana Neuwertha a já jako zpěvák, který nemá rád studia, jsem si dopřál to, že za mnou producent s nahrávacím zařízením přijel na chalupu do Jeseníku, tři týdny jsme si tam dělali ohníčky, sekali trávu a mezitím v klidu nahrávali desku, takže jsem se ve zpěvu najednou cítil strašně pohodlně a myslím, že je to znát.  

Nové písničky jste zabalili do obalu, který téměř připomíná sběratelskou edici. Jak vznikal?

Vymyslel ho designér Petr Babák. My jsme kapela, která vyrostla s cédéčky, a když teď končí, říkali jsme si, že to musíme udělat nějak speciálně. Petr vymyslel vzorce nebo šablony, podle nichž jsme to kreslili, takové abstrakce, ale každá je vlastně originál.