Pražská Lucerna si připomněla koncertem Havlovy nedožité osmdesátiny

Stovky diváků a osmdesátka gratulantů přišly v sobotu vpodvečer do pražské Lucerny, aby vzdaly hold dramatikovi, někdejšímu disidentovi a prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi. Tím vyvrcholil projekt Havel@80, jímž si Knihovna Václava Havla po celý rok připomíná prezidentovo nedožité jubileum. Před deseti dny, 5. října, by Havlovi bylo 80 let.

Program, jenž se odehrával téměř ve všech prostorách paláce spjatého s rodinou Havlových, zahájil ředitel knihovny Michael Žantovský parafrází textu z Havlovy slavné hry Zahradní slavnost. „Lucerna patří k Václavu Havlovi, rokenrol jako typ hudby taky, po jeho úmrtí se tady v den pohřbu konal velký koncert na jeho počest a tohle je vlastně další díl toho vzpomínání, tentokrát při příležitosti jeho narozenin,“ řekl Žantovský.

„Snažili jsme se najít prostředí i způsob oslavy, který by mu byl blízký. Souvisí s tím i můj úvodní projev, on byl velký nepřítel oficialit a patetického jazyka a špatně by snášel, kdyby se tady pronášely plamenné projevy při příležitosti jeho narozenin. Tak jsem to chtěl malinko odlehčit jeho citací likvidace Zahajovačské služby ze Zahradní slavnosti,“ vysvětlil.

Výstava fotografií na počest dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Jedno z Havlových absurdních dramat pracuje s tématem úsilí jednotlivce o společenský vzestup pomocí dokonalého ovládnutí obsahově vyprázdněných frází. Bezobsažný formální jazyk funkcionářů Likvidačního úřadu i Zahajovačské služby, která slavnost ve hře pořádá, hlavní hrdina rychle ovládne a dosáhne úspěchu, stane v čele Ústřední komise pro zahajování a likvidování, avšak za cenu totální ztráty své identity – ani fyzicky ho nepoznají jeho nejbližší. Žantovský upravený úryvek z Havlovy hry doplnil prostým zvoláním: Čest jeho památce!

Program v Lucerně zahájila vernisáž výstavy Hele, Havel!, sestavených ze snímků pořízených amatérskými fotografy, které Havlova knihovna získala na základě veřejné výzvy. Za šest měsíců do ní téměř 200 autorů přispělo více než 1300 snímky. Snímky zachycují často chvilky předtím, než byl Havel středem zájmu profesionálů a žurnalistů, na snímcích je v bazénu, při partii šachu, s cigaretou v koutku úst, dopřávaje si chvíli rozjímání. Snímky zachycují Havla při natírání plotu na Hrádečku, pohublého při návratu z vězení i ve vězeňské cele hnětoucího ze skývy chleba dárek pro Olgu.

Koncert v Lucerně, výstava fotografií a filmových projekcí v pražské Lucerně si 15. října připomněli nedožité osmdesátiny dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Výstava v galerii v prvním patře paláce potrvá do 17. prosince. O den později si Havlovi přátelé a příznivci připomenou páté výročí jeho smrti.

V prodeji v Lucerně už byla kniha s vystavenými snímky, stejně jako některé z nedávno vydaných titulů z pera Václava Havla. Jsou mezi nimi i teprve před dvěma roky objevené Havlovy zápisky z vazby v roce 1977. Lidé si kupovali také plakáty, kromě toho vydaného k sobotnímu koncertu i znovu vytištěný plakát z revolučního roku 1989 s černobílou fotografií příštího prezidenta a tučně vytištěným přáním Havel na Hrad!.

Programu, který vedle koncertu zahrnoval i projekce dokumentů nebo Havlova Odcházení, se zúčastnili prezidentův bratr Ivan Havel s manželkou, mezi ohlášenými gratulanty byli někdejší disident a pozdější politik Alexandr Vondra, někdejší Havlův kancléř a dnes poslanec Karel Schwarzenberg, kapela The Plastic People of the Universe či spisovatelé Jáchym Topol a Vlastimil Třešňák. Přišli také třeba bývalý politik Jan Ruml, divadelník Petr Oslzlý, scenárista a režisér Břetislav Rychlík, bývalý politik a diplomat Martin Palouš, politolog Jacques Rupnik, podnikatel Bessel Kok či kněz Ladislav Heryán.