Budiž světlo. Festival Signal rozsvítil ulice Prahy

Festival Signal počtvrté rozsvítil ulice Prahy. Centrum hlavního města od 13. do 16. října ozvláštní po večerech třiadvacet světelných objektů a videomappingů, včetně instalací, v nichž mohou návštěvníci sami ovládat světlo i zvuk. Na webu ČT24 mohli diváci v přímém přenosu sledovat ve čtvrtek od 19:25 projekci Voice of Figures - Radugadesign na fasádě paláce Kinských. Záznam bude později v iVysílání.

„Loňský ročník byl charakteristický spíše intimnějšími instalacemi, s temnějším odstínem. Letos jsme se rozhodli Signal udělat barevný a různorodý. Lidé se mohou těšit na instalace prostorově velmi výrazné, které svou monumentálností uchvátí úplně každého. Čekají je videomappingy, které tuto technologii posunují opět o něco dál, i interaktivní instalace,“ uvedl ke čtvrtému ročníku ředitel festivalu Martin Pošta.

Své práce představí umělci z jedenácti zemí, dvě třetiny instalací budou mít v Praze světovou premiéru. Co konkrétněji letošní Signal festival nabídne? Podívejte se na ukázky některých show:

Australská umělkyně Amanda Parerová doveze zářící humanoidy - postavy vysoké od osmi do dvanácti metrů se objeví na pěti místech v Praze. Parerovou k nim inspiroval animovaný sci-fi film Divoká planeta, natočený v 70. letech v československo-francouzské koprodukci.

Už od 9. října mohou lidé na náměstí Republiky vidět festivalový teaser - instalaci Brocken 5.1 japonského umělce Yasuhira Chidy. Krychle, do níž proudí skrze šedesát tisíc děr světlo, má vzbudit iluzi tzv. brockenského strašidla, tedy optického jevu v horách, který zněkalikanásobí lidský stín. Instalace je funkční i za denního světla.

Jedinou placenou instalací je obří kupole Signal Dome. V ní návštěvníci mimo jiné uvidí sférické představení Hidden Towers od českého studia The Macula.

Francouzský umělec Maotik představí objekt, který mohou ovládat sami návštěvníci. Dotykem se Light Sowers tichá instalace promění v roj světlušek.

Videomapping rozloží například kostel sv. Ludmily na náměstí Míru. Umělec Daniel Rossa si kostel vybral do svého projektu Point Line Surface, v němž světelnou show promění čtyři architektonicky zajímavé stavby v Evropě. Prvním byl parlament v Bukurešti: