Vlivná šedesátá zanechala víc než bubny The Who a kostýmy Beatles

You Say You Want A Revolution? ptali se Beatles. A tehdejší generace odpověděla: Ano. Otázku si vypůjčilo londýnské Victoria and Albert Museum do názvu výstavy, v níž poukazuje na to, jak konec šedesátých let ovlivnil západní společnost, politiku a kulturu na dlouho dopředu.

Bubny Keitha Moona z kapely The Who, kytara, kterou rozbil Jimi Hendrix na konci jednoho ze svých londýnských koncertů, nebo kostýmy Johna Lennona a George Harrisona z osmého alba Beatles upozorňují na tehdejší hvězdy, které sice reprezentovaly hnutí, jež odmítalo obrazoborectví, ironie z nich samých ale udělala uctívané idoly. 

„Byla to doba, kdy lidé vzhlíželi k popovým hvězdám, protože ty žily život mimo oficiální kulturní rámec. Zapojovaly se do avantgardního umění a myšlení, zkoušely drogy a tak dále,“ vysvětluje kurátorka Victoria Broackesová.

Vlivná šedesátá v londýnském muzeu (zdroj: ČT24)

Módu, design, technologie, politiku, hudbu i sex jednou provždy změnila „zlatá šedesátá“, ukazuje výstava na více než 350 exponátech. Připomíná také, co se vzpomínkami květinových dětí udělala kultura konzumu.  

„Toto období má na dnešek obrovský vliv,“ souhlasí kurátor Geoffrey Marsh. Jestli dobrý, nebo špatný nechává výstava na návštěvnících. Zamýšlet se v muzeu mohou až do února příštího roku.