Svět kreslí Havla. Český exprezident pohledem karikatury

Česká unie karikaturistů oslovila domácí i zahraniční výtvarníky s žádostí o karikaturu prvního prezidenta České republiky. Výsledkem je výstava Svět kreslí Havla. Na výběr z portrétů se můžete podívat ve fotogalerii.

Slavnostní vernisáž výstavy Svět kreslí Havla se koná v úterý 6. září od 17 hodin v pražské Malostranské besedě. Na úvod promluví bývalý poradce prezidenta Tomáš Sedláček nebo spisovatel a místopředseda České unie karikaturistů Jaroslav Dostál.

Česká unie karikaturistů před časem vyzvala domácí i zahraniční autory k vytvoření karikatury prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Na výzvu odpovědělo 130 autorů z celého světa.

„Chceme touto akcí vzdát hold muži, který se zásadním způsobem zasloužil o přechod naší země z totality do demokratické společnosti,“ napsali autoři výstavy.

Nejlepších osmdesát prací bylo vystaveno v Malostranské besedě, kde budou k vidění až do konce měsíce září. Všechny kresby jsou navíc zavěšeny na webu České unie karikaturistů.

Velký zájem umělců z desítek zemí ukazuje, že Havel je ve světě stále velmi známou a populární postavou, uvedl předseda České unie karikaturistů Radovan Rakus, který byl hostem vysílání ČT24. Ačkoliv portrétní karikatura je obtížná disciplína, kterou ovládá málokdo, Václav Havel se kreslí výborně díky své charakteristické tváři, dodal Rakus.

Radovan Rakus: Václav Havel se kreslí výborně (zdroj: ČT24)

Václavu Havlovi by na počátku října bylo osmdesát let. Expozice karikatur se tak zařadí mezi množství letošních akcí, které oslavují toto nedožité jubileum. Projekt Havel 80 vyvrcholí v sobotu 15. října, kdy pražský palác Lucerna naplní desítky koncertů nebo projekcí.

Vydáno pod