Bratři Bubeníčci se promění v Orfea a ohlédnou se za taneční minulostí

Ve světě se už se svou taneční kariérou rozloučili, v září je ještě čeká série rozlučkových představení na českých jevištích. Pro své poslední představení si dvojčata Bubeníčkovi vybrali příběh Orfea – na rozdíl od něj se ovšem jen neohlížejí, ale také se dívají do budoucnosti.

Představení nacvičují v Drážďanech pod režijním vedením dua SKUTR, tedy Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. „Náš první nápad byl dát dohromady pár zajímavých lidí z různých žánrů a pospojovat je dohromady. Každý ze svého žánru do představení něco přinesl, a když se to povede, tak výsledkem bude taková jemná báseň,“ doufají bratři.

Projekt tak překračuje hranice tance, fyzického pohybu, slova a hudby, do jisté míry počítá prý i s improvizací. Zapojili se do něj i německá tanečnice Anna Hermman a slovenský herec maďarského původu Csongor Kassai. Na scéně je doprovodí živá hudba české violoncellistky Terezy Kovalové a francouzské houslistky Annabelle Dugast.

„Nemáme se jen ohlížet“

Společně odvypráví příběh  z řecké mytologie o Orfeovi, který se vydal pro svou milovanou do podsvětí, nedodržel ale slib, ohlédl se za ní při zpáteční cestě a navždy ji ztratil. „Pro nás je to také takové ohlédnutí za naší minulostí. Koukáme na to, co bylo a co už nebude,“ přiznal Otto Bubeníček, že Orfeovo téma nezvolili náhodně.

„Nemáme se jen ohlížet za minulostí, ale být v přítomnosti anebo koukat na budoucnost,“ dodává jeho bratr Jiří, že na rozdíl od Orfea pro ně konec s taneční kariérou neznamená konec všeho. Oba se realizují na divadelních prknech i jinak – jeden jako choreograf, druhý jako scénograf a autor hudby.

Čeští (a slovenští) příznivci je ale ještě uvidí od 10. do 26. září osmkrát tančit – v Ostravě, Brně, Bratislavě, Českých Budějovicích, Praze a Plzni.

Vydáno pod