Významná éra Divadla Komedie ještě jednou - ve filmu

Praha - Inscenace Pražského komorního divadla (PKD) na scéně Divadla Komedie budou mít druhý život ve filmu. Režisér Radim Špaček během poslední sezony připravoval dokumentární cyklus, ve kterém zaznamenal 12 inscenací tohoto souboru. Série bude ohlédnutím za desetiletým působením oceňovaného souboru, který končí 31. srpna. Podle jedné z her vzniká také film.

Cyklus záznamů představení zachycuje stěžejní inscenace souboru - Proces, Srdce temnoty, Legenda o svatém pijanovi, Weissenstein, Antiklimax, Nadváha, nedůležité: Neforemnost, Spílání publiku, Poslední chvíle lidstva, Goebbels/Baarová, Petrolejové lampy, Utrpení knížete Sternenhocha a Odpad, město, smrt.

Souběžně s dokumentem, který vzniká s přispěním České televize, se natáčí i celovečerní hraný film podle posledně jmenované hry. Režisér Jan Hřebejk vychází ze scénáře Reinera Wernera Fassbindera a divadelní inscenace Dušana Pařízka. Ve filmu hrají herci, kteří účinkovali i v divadelní inscenaci PKD. Premiéra se plánuje na druhou polovinu listopadu.

Desetileté období Pražského komorního divadla tvořily tři sezony zaměřené na českou, německou a rakouskou dramatiku. Zpětně je mapují i divadelní noviny, které obsahují fotografie, články vztahující se k tématům jednotlivých období, texty k inscenacím PKD i rozhovory s vůdčími osobnostmi divadla Dušanem Pařízkem a Davidem Jařabem. Kolekci novin je možné koupit v pokladně divadla. Věrní diváci a fanoušci divadla si mohou v pokladně koupit i suvenýry PKD v podobě placek s tvářemi herců.

Desetileté působení Pražského komorního divadla v Divadle Komedie, které z této scény udělalo jedno z nejúspěšnějších pražských divadel, definitivně skončí 31. srpna. Odpoledne soubor uvede poslední derniéru, hru Petera Handkeho Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli. PKD odchází po neshodách šéfa souboru Dušana Pařízka s pražským magistrátem. Problém byl v několika milionech, o které nechtěl zřizovatel navýšit rozpočet divadla v loňském roce. Už v roce 2010 muselo divadlo kvůli snížení příspěvku od města dělat změny v repertoáru a rušit některé domluvené koprodukce se zahraničními scénami. Loni se Pařízek rozhodl nedělat dál kompromisy a působení souboru v Divadle Komedie ukončit.