Račte vstoupit, Letní Letná otevírá svá šapitó

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná zahájí čtvrteční open air představení Divadla Spektákl. Oduševnělá komedie o putování za osudovou láskou bude k vidění zdarma. Prvním večerním programem bude vystoupení australského souboru Limbo v unikátním prostoru secesního dřevěného šapitó se zrcadly Magic Mirror.

Během úvodního večera zažijí diváci australskou párty mezi nebem a zemí. „Velice svěží a živelný kabaret s živou hudbou a jedinečná atmosféra Spiegeltentu hraje v celém představení nezanedbatelnou roli,“ prozradil ředitel a dramaturg festivalu Jiří Turek.

Od protinožců do Čech přijede soubor Circa, který představí své fyzické, hodně dynamické až extrémní artistní umění. Jejich představení Beyond je postavené na neskutečných fyzických výkonech a přesto nepostrádá příběh a vtip.

Račte vstoupit, Letní Letná otevírá svá šapitó (zdroj: ČT24)

Druhý festivalový den se představí český soubor Losers Cirque Company v představení Beach Boy(s) v režii Jiřího Havelky. Kromě premiéry Beach Boy(s) potěší Losers Cirque Company diváky i starším kouskem Walls&Handbags.

Předpremiéru své klaunérie uvede 26. srpna americký divadelník, režisér a akrobat Daniel Gulko. Další hvězda dorazí z kolébky nového cirkusu, z Francie. Soubor Cirque Le Roux si pro české publikum přichystal noirovou inscenaci Slon v pokoji.

Bratři v tričku pozvou diváky na Funus, pohřební koktejl humoru a bizarnosti. Cirkus TeTy předvede pod názvem Husí krky nový cirkus s prvky fyzického divadla. Inscenace Enola Elišky Brtnické je inspirována tématem přeživších po atomovém výbuchu v Hirošimě.

Festival je i přehlídkou domácích úspěchů nového cirkusu, který na rozdíl od toho tradičního mísí cirkus, tanec, hudbu, divadlo, výtvarné umění a film. Mladá generace talentovaných herců a akrobatů vystoupí na večerech organizovaných centrem pro nový cirkus Cirqueon, souborem Cirkus Mlejn či třetím ročníkem Ateliéru fyzického divadla Divadelní fakulty JAMU.

Generálka úvodního představení (zdroj: ČT24)

Pro děti Letní Letná organizuje festivalovou školu, na které je formou „příměstského tábora“ naučí základům herectví, žonglování či výtvarných aktivit. Nový cirkus, klaunérie, ale také hudební a filmový program, workshopy a program pro děti zabaví návštěvníky do 4. září.