Ostrov svobody nalákal Chemical Brothers nebo Die Antwoord

V Maďarsku probíhá hudební festival Sziget. Přehlídku, která nabízí největší hvězdy popu a elektroniky, otevřeli Skunk Anansie, The Chemical Brothers nebo Die Antwoord. Vloni festival zvaný Ostrov svobody přilákal téměř 450 tisíc návštěvníků.

Festival ve středu nezačal nejlépe, když první hodiny poznamenalo chladné počasí a nahlášená bomba na mostu, který vede na festivalový ostrov. Falešný poplach výrazně zpomalil vstup návštěvníků do areálu. Přehlídku zahájila americká punková kapela Marky Ramone's Blitzkrieg, která uctila památku manažera festivalu. Dan Panaitescu zemřel při autonehodě jen několik týdnů před začátkem letošního ročníku.

Nešťastný začátek festivalu však brzy přehlušila hudba. Ostrov na Dunaji uprostřed Budapešti nabízí dvě stovky vystoupení. Největší festival v Maďarsku přivítal kromě energických britských Skunk Anansie také jihoafrickou skupinu Die Antwoord, která za necelé dva týdny zahraje také v Česku. Závěr prvního dne patřil elektronickým The Chemical Brothers, kteří předvedli nejlepší taneční hity ze svojí diskografie.

V Budapešti začal hudební festival Sziget (zdroj: ČT24)

Se stejnou show jako v Praze vystoupila v Budapešti Rihanna. Unikátní atmosféru vyprodaného Szigetu tvoří kromě hudebníků návštěvníci. Také letos přijeli na Ostrov svobody, jak se festivalu přezdívá, z více než stovky různých zemí světa. V pátek je hlavní hvězdou Manu Chao, v sobotu angličtí rockeři Muse. Českou scénu letos na maďarském festivalu prezentuje třeba beatboxer En.Dru. Přehlídka potrvá do 17. srpna.

První ročník Szigetu navštívilo v roce 1993 přes 40 tisíc lidí a vystupovaly na něm jen maďarské kapely. Dnes zve na svá pódia umělce z celého světa a očekává, že se mu podaří navázat na loňský rekord, kdy dorazilo téměř 450 tisíc návštěvníků. Kdo zrovna nemá na plánu cestu do Maďarska, má možnost si atmosféru koncertů užít na webu festivalu.