Živé umění se přestěhovalo do Skotska. Začal festival Fringe

Ve skotském Edinburghu začal divadelní festival Fringe. Už tradičně nabídne během téměř celého srpna desítky tisíc představení na více než třech stovkách pódií. Umělci nevystupují jen v prestižních sálech, ale hlavně přímo v ulicích města nebo v hospodách. Zatímco loni Česko zastupovaly čtyři soubory, letos je česká stopa minimální.

Během srpna se centrum historického Edinburghu naplní živým uměním. Paralelně zde probíhá slavný festival Fringe a méně známý Mezinárodní festival Edinburgh. Dohromady tvoří zřejmě největší uměleckou přehlídku planety. Ulice města zaplaví kromě obvyklých skotských dudáků umělci všech talentů. Tradiční puby zase rozezní hudba.

Kromě velikosti je velkou předností festivalu jeho rozmanitost. Před publikum vystoupí třeba nejstarší stand-up komička na světě. Lynn Ruth Millerová se před dvanácti lety rozhodla, že si splní svůj sen, a v sedmdesáti letech se poprvé postavila na jeviště.

V Edinburghu začal festival Fringe (zdroj: ČT24)

„Komedie je umění přivést bandu neznámých lidí ke stejnému závěru, ke kterému jste dospěla vy. Tedy k tomu, že něco je vtipné. Moje představení se jmenuje Tohle je tvoje budoucnost a dělám si v něm legraci ze stereotypů. Myslím si, že lidé se příliš bojí stárnutí a já jim chci říct, že stárnutí je jejich volba,“ tvrdí komička.

Ryze politickými volbami se zabývá kabaretní skupina The Kinsey Sicks, která si dělá legraci z americké prezidentské kampaně. „Pro mě je tohle jediný způsob, jak se vypořádat s tím šílenstvím, které se právě teď děje ve Spojených státech. V našem představení se z toho snažíme dělat legraci, protože jinak bychom asi museli plakat,“ říká člen skupiny.

Tanečníci z 201 Dance Company si kladou otázku, zda člověk vůbec může být někdy dostatečně připravený na jakoukoliv životní roli. Sugestivní spojení tradičních korejských hudebních nástrojů a bojového umění zase nabídne skupina Tago. Festivalová nabídka je ale mnohem širší. Během tří týdnů nabídne Fringe více než padesát tisíc nejrůznějších představení z oblasti divadla, tance, poezie nebo performance.