Zachránil více židovských dětí než Winton. Kalinův osud přiblíží dokument

Kalina zachránil více židovských dětí než Winton. Jeho příběh přiblíží dokument (zdroj: ČT24)

Během druhé světové války zachránil Antonín Kalina víc židovských dětí než sir Nicholas Winton, přesto se u nás o něm skoro vůbec nic neví. Jeho příběh představil v předpremiéře televizní dokument přímo v Kalinově rodné Třebíči.

Antonín Kalina nasazoval během druhé světové války vlastní život kvůli záchraně židovských dětí. V koncentračním táboře Buchenwald se mu podařilo různými metodami, například ukrýváním nebo přepisováním jmen, zachránit před holocaustem víc než devět set dětí.

Podle producentky publicistiky a dokumentární tvorby ČT Lenky Polákové spousta lidí vůbec netuší, že v Čechách žil takový člověk. Publicista Stanislav Motl v roce 2013 o Kalinovi vydal knihu, vypátral jak zachráněné lidi, tak i příbuzné Antonína Kaliny. Na dokumentu teď spolupracoval.

„Je nesmírně oceňovaný v Izraeli, nesmírně oceňovaný ve Spojených státech amerických,“ upozornil Motl. „A tak jsme ho konečně objevili i u nás,“ dodal.

Promítání v Třebíči se účastnili i zachránění

Výsledný film mohli mezi prvními vidět návštěvníci festivalu židovské kultury Šamajim v Třebíči v synagoze. Součástí projekce byla i beseda s tvůrci. Mezi účastníky byli také dva ze zachráněných - Pavel Kohn a Naftali Ďuro Fürst.

„Jsem velmi dojatý, že jsem se toho dožil a mám tu čest poděkovat jménem těch 904 dětí, že nám pomohl,“ prohlásil Naftali Ďuro Fürst.