Pozemšťané, co je to korupce?

Praha - Tvůrci oceňovaného dokumentárního snímku Pozemšťané, koho budete volit? z roku 2010 se inspirují vládní krizí a eskalací korupčních kauz k natáčení nového projektu. „Tentokrát se soustředíme na občanské protesty, kterých byla plná zima, plné jaro, a na korupci v tomto státě, která má důsledek, že lidé jsou nespokojení nakonec i se samotnou formou vlády, s demokracií v rámci kapitalismu,“ říká režisér Ivo Bystřičan, který byl hostem Filmu 2012.

Film se zároveň zaměřuje na hledání typu společnosti, ve které bychom chtěli žít," dodává Bystřičan. Dokument, na kterém pracuje desítka filmařů s mentálním handicapem, vzniká v rámci tvůrčí dílny občanského sdružení Inventura, jehož cílem je integrovat mentálně handicapované osoby do společnosti prostřednictvím umění. V jejím čele jsou režiséři Bystřičan a Kateřina Bubeníčková. Snímek má mít premiéru na podzim.

Svěží a brilantní nápady

Členové Inventury se během projektu učí přistupovat k lidem, klást otázky a říkat, co si myslí, vysvětluje režisér. „Často závidím, protože mají svěží a brilantní nápady a já jenom zírám, protože mne by něco takového nenapadlo. Často na demonstracích vypálí otázku, která je naprosto trefná a míří k jádru. Pro mne jako dokumentaristu je tohle totálně inspirující.“

Dokument Pozemšťané, koho budete volit? v režii Lindy Jablonské získal Cenu Pavla Kouteckého a Cenu diváků na festivalu dokumentů v Jihlavě. Nyní jeho členové natáčejí s účastníky demonstrací a akcí politických stran v Praze. Jejich zdánlivě jednoduché otázky míří ke klíčovému problému, jímž je štěpení občanského hnutí a nejistota, jak by společnost měla fungovat, jak a kým by měla být řízena.

Při natáčení se vydali na odborářskou demonstraci Stop vládě, na protest zdravotnických odborů, na akce Holešovské výzvy, mezi neonacisty na prvomájovém mítinku či na akci hnutí Okupujte na pražský Klárov. Nejednou byli kvůli negativním postojům demonstrantů vůči médiím terčem verbálních útoků.

Cílem filmu je pomoci odbourávat předsudky vůči lidem s mentálním handicapem a reflektovat politické a společenské jevy jinak než běžné zpravodajství. Na účastníky to klade značné nároky, ve společné diskusi rozvíjejí námět a hlavní téma filmu, vymýšlejí situace a otázky, konstruují scénář a procházejí natočený materiál.

Sdružení Inventura vzniklo v roce 2005 s cílem pozměňovat představy veřejnosti o životech lidí s mentálním handicapem a integrovat tyto lidi do společnosti skrze podporu a zviditelňování jejich umělecké činnosti. Další videa z dílny Inventury si prohlédněte zde.

Sdružení Inventura: další filmový projekt (zdroj: ČT24)