Neprašova rodina je po 14 letech připravena k odjezdu

Karel Nepraš se vrátil do DOXu (zdroj: ČT24)

Do pražského centra umění DOX dorazila Rodina připravená k odjezdu. Tedy respektive rekonstrukce původně monumentálního sousoší Karla Nepraše. Dílo s výše zmíněným názvem vytvořil v roce 1969, avšak za normalizace bylo zničené. O obnovení sochy ve zmenšené podobě se postarala umělcova dcera podle původních plánů a dřevěných modelů. K vidění je do 17. října.

Karel Nepraš vytvořil sousoší po návratu z krátké emigrace. Originál byl umístěn v Ostravě, ale po skončení Galerie výtvarného umění nemělo dílo dlouhou životnost. Politický podtext v názvu a odkaz k tématu emigrace vedly k tomu, že režim odvezl sousoší na skládku a později ho nechal zřejmě sešrotovat.

Politický vývoj v Československu po roce 1968 znamenal pro Karla Nepraše, do té doby žádaného výtvarníka, dramatické omezení výstav doma i na mezinárodní scéně.

„Sochy v 70. letech odvezli do jakési vesnice, která se jmenuje Véska, za Ostravou. Tam je nechali rezivět. Táta se po 90. letech snažil dopátrat, co se s tím stalo,“ vypověděla dcera Karolína. Sama součástí rodinného sousoší není – narodila se až o sedm let později.