Svět truchlí pro dalšího génia: V 57 letech náhle zemřel zpěvák Prince

BBC přinesla zprávu, že v Minnesotě zemřel náhle americký zpěvák a multiinstrumentalista Prince. Podle mediální agentky byl nalezen mrtvý u sebe doma. Ještě před nedávnem koncertoval, avšak podle médií musel turné přerušit kvůli nespecifikované nemoci. Minulý týden byl hospitalizován s chřipkou, ale brzy nato zase propuštěn.

Světové tiskové agentury nejprve přinesly zprávu o tom, že v Princově domě byl nalezen mrtvý člověk. Policie i lékaři však odmítli médiím jeho identitu potvrdit. Princova mediální agentka Yvette Noelová-Schureová později AP řekla, že zpěvák skutečně zemřel. 

Mladý, divoký a jedinečný

Budoucí ikona se narodila do hudební rodiny, a proto byl již od dětství veden k muzice. V sedmi letech tak už uměl hrát na klavír a ve dvanácti údajně ovládal pětadvacítku nástrojů. První kytaru dostal od otce, který se rozvedl s jeho matkou, což Prince velmi zasáhlo, takže opakovaně utíkal z domova. Po divokých zážitcích byl nakonec vyhozen z domu a nějaký čas žil na ulici. Zakotvil u budoucího spoluhráče z formace Grand Central. 

Producenti si jeho talentu všimli díky účasti v projektu 94East a od sedmdesátých let tak začal budovat sólovou kariéru. Zlom přineslo eponymní album s hitem I Wanna Be Your Lover. Přestože se pak „ochomýtal“ kolem dalších kapel, na úspěch navázal další deskou 1999 se skladbou Little Red Corvette, která tehdy dosáhla na špici americké hitparády. 

Reputaci si upevnil snímkem Purpurový déšť, který obdržel Oscara za hudbu, a přičichl tak i k filmové produkci. Později vydal stejnojmennou desku Purple Rain, za níž si odnesl cenu Grammy a další prvenství v žebříčku. Kromě vlastní neutuchající tvorby a produkce se věnoval skládání pro další inteprety. Složil např. megahit Nothing Compares 2U pro irskou rebelku Sinéad O'Connorovou. 

V dubnu 2004 vydal nahrávku Musicology a téhož roku byl také uveden do rock'n'rollové síně slávy. Během své kariéry prodal více než 100 milionů desek a nahrál přes třicet alb. Ve své muzice kombinoval funk, soul, rock, jazz, pop, r'n'b, disco a mnoho dalších stylů. V Princově diskografii je však nemožné vybrat jen pár desek, které by zcela charakterizovaly význam jeho kariéry.

Prince proslul hlavně díky své extravaganci a originálnímu projevu při živých vystoupeních, kde se předváděl v divokých kostýmech. Písně měly často sexuální podtext, zněly vyzývavě. Během koncertů dokázal fanoušky dostat na kolena a probudit v nich pocit výjimečnosti. Byl výborným kytaristou, takže dokázal napsat něžnou soulovou baladu, jindy zase chytlavou beatlesovskou melodii nebo rozpoutat funkové vlnobití. Když ho muzika strhla, zaplnil i plochu trojalba a vzápětí dokázal připravit ještě další titul. Některé z jeho desek se na trh dostaly se zpožděním, aby nezahltil trh.

Život je party, která netrvá věčně

„Můj hudební bratr, můj přítel. Ten, kdo mi ukázal moje vlastní možnosti, ten, kdo změnil všechno a ten, kdo si svou integritu zachoval až do konce, je pryč. Jsem zničený,“ vyjádřil se kytarista a zpěvák Lenny Kravitz. „Tohle nemůže být pravda,“ připojil se k němu Justin Timberlake. 

Truchlí nejen hudební svět, ale také sta tisíce fanoušků na sociálních sítích. Princovo náhlé skonání přirovnávají ke stejné katastrofě jako k lednové smrti dalšího velikána Davida Bowieho. Často citují jeho texty. Např. ve skladbě 1999 Prince zpívá: „But life is just a party, and parties weren't meant to last.“ V překladu tedy, že život je jen večírek, který nikdy netrvá věčně. Ten Princův byl jedním z nejproduktivnějších a nejpracovitějších na světě.