Finská diva s Bělohlávkem provětrá koncertní provedení Její pastorkyně

Její pastorkyňa v koncertním provedení (zdroj: ČT24)

Pražské Rudolfinum v pátek večer rozezní koncertní verze opery Její pastorkyňa. O provedení v současnosti nejhranější české opery v zahraničí se postará Česká filharmonie. Partu Kostelničky se ujme uznávaná finská sopranistka Karita Mattila. Hudebníci se o tři dny později s týmž kusem odeberou do londýnské Royal Festival Hall v South Bank Centre.

Česká filharmonie chce koncertním provedením dokázat, že ne vždy opera potřebuje honosnou výpravu a pozlacené kostýmy. Orchestr, sólisté a výraz stále patří mezi to nejdůležitější. Tuto teorii s muzikanty sdílí zřejmě i další: sál je totiž vyprodaný do poslední židle.

Jenůfu střídá Kostelnička

Skladateli Leoši Janáčkovi trvalo deset let, než Její pastorkyni sepsal. Premiéra se odehrála v Brně v roce 1904, v hlavním městě až o dvanáct let později. Díky autorovu citu a zemité dramatičnosti si operu oblíbilo i zahraniční publikum. Brněnský skladatel Janáček je navíc dirigentovi Bělohlávkovi velmi blízký. Realizace Její pastorkyně a dalších jeho oper v divadlech po celém světě patří k Bělohlávkovým nejslavnějším. 

Pěvkyně Mattila šéfa filharmonie už v únoru překvapila utajovanou árií Rusalky na jeho narozeninovém koncertu v Rudolfinu. Dvojice se vrací na „místo činu“. Finské eso se s dílem nesetká poprvé: Mattila vystupovala už v roli Jenůfy v newyorské Metropolitní opeře, Bavorské státní opeře, ve Finské národní opeře a ve Státní opeře Hamburk, vůbec poprvé si ale zkusí hlavní part Kostelničky. Kromě San Franciska se objeví i v newyorské Metropolitní opeře a pod vedením Tomáše Hanuse v Bavorské státní opeře. Sama však tvrdí, že čeština je vůbec nejtěžší jazyk, ve kterém zpívá. 

Myslela jsem, že to bude jednoduché. Říkala jsem si, že roli Kostelničky už znám. Jenže pak jsem se ji začala učit a dočista mě to pohltilo. Je to úplně nová zkušenost.
Karita Mattila
Operní pěvkyně

Role Jenůfy se ujme sólistka Slovenského národního divadla Adriana Kohútková, její mužské protějšky Števu a Lacu zazpívají sólisté pražského Národního divadla Jaroslav Březina a Aleš Briscein.