Lebky se už nezhoupnou. Lustr z kutnohorské kostnice je v opravě

Lustr z kostnice je v rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Lustr z lidských kostí v kutnohorské kostnici ve veřejnosti probouzí obdiv i odpor. Dominantní výzdoba z kaple kostela Všech svatých po 150 letech od vzniku na čas mizí. Potřebuje totiž opravit. Lustr je v havarijním stavu, což změní hned tři restaurátoři, kteří na něm budou pracovat minimálně do konce října. „Koroze je nadměrná a nemůžeme riskovat pád lustru,“ potvrdil restaurátor Tomáš Král.

Odborníci dokončili demontáž osmiramenného lustru ve čtvrtek. Hlavním důvodem jeho špatného stavu je vlhkost uvnitř objektu; nikoliv stav kostí. Kvůli tomu však dochází k degradaci spojovacího a závěsného materiálu. Jako první tak byly demontovány dřevěné ověsy a restaurátory čeká i výměna zrezivělých drátů, které drží části pohromadě.

Kostnice se naklání, opravu potřebuje celý objekt

Poškozené kosti nahradí rezervní, které Kutnohorští získali z kostnice v Malíně. Nakonec vše uvedou do původního stavu podle pořízené fotodokumentace. Opravou lustru to ale nekončí. Postupně dojde k renovaci celé kostnice, u níž odborníci pozorují dlouhodobý náklon celé stavby. Práce začaly předloni a mají trvat až deset let. Náklady se odhadují na 55 milionů korun, po celou dobu oprav je památka přístupná návštěvníkům.

Časem má přijít na řadu úprava interiéru včetně známé kosterní výzdoby, kterou do nynější podoby srovnal řezbář František Rint. Vyžádá si to stěhování desítek tisíc lebek a statisíců lidských kostí, pocházejících od obětí moru a husitských válek. Bude nutné je přemístit, ošetřit a opět složit do původního stavu. 

  • Ve čtyřech věžích a další výzdobě podél stěn je podle odhadů uloženo 56 tisíc60 tisíc lebek a 420 tisíc450 tisíc dlouhých kostí.