Kvíz: Znáte, či neznáte Shakespearovy hry? Toť otázka

Být, či nebýt? Na otázku, ze které hry jsou tato slova, dovede odpovědět zřejmě každý. William Shakespeare jich ale napsal téměř čtyřicet. Některé jsou známy více, některé se na repertoáru divadel objevují méně častěji. Poznáte v následujícím kvízu, který jsme připravili ke 400. výročí úmrtí tohoto nejznámějšího anglického dramatika, z jakých her jsme ukázky vybrali?

Řešení otázek najdete na konci článku.

1. „Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.“ – zaznělo v jednom z nejznámějších milostných příběhů.

2. „Já jsem pes. Ne, pes je on, ovšem já dovedu bejt taky pes. Takže pes je já a já jsem on.“ Ukázka pochází z textu, který bývá považován za Shakespearovu vůbec první hru. 

3.  Víly, elfové a zmatek v lásce. Odkud jsou následující verše? „Poduškou nám dvěma jest / i jedním ložem jeden trs / ve dvojí hrudi jedna čest / i srdce jedno naveskrz.“

4. Na emancipaci bylo v 16. století ještě brzo, dosvědčují i tato slova: „Stydím se za ženy, jak hloupé jsou, / že válčí, kde by měly žebrat o mír, / a chtějí vládu, velení a moc, / kde mají sloužit, milovat a mlčet.“ 

5. „S polibkem na rtech zemřela jsi ty, s polibkem smrti jdu ti v ústrety.“ Žárlivost a intriky můžou skončit jedině tragédií. Kdo o tom ví své?

6. „Kdepak, blázne. Z ničeho vzejde zase jenom nic.“ Kdo je tady šílenec?

7. „Krajste pane. Tady kwetu? Co won to říhá za pidomosty: Tady kwetu? Takový afektace!“ V jednom anglickém městečku může být dobře veselo, naposled se ale smějou místní ženy.

8.  „Jestli se mám stát králem, budu jím, aniž hnu prstem.“ Kdo je schopen dostat se k moci i přes mrtvoly?