Diváci Nového divadla v Plzni ruší předplatné, nedostanou se do hlediště

Kolem provozu plzeňského Nového divadla se objevují další problémy. Diváci s pohybovými potížemi kritizují špatný přístup do hlediště, a dokonce ruší svoje předplatné. Vedení divadla navrhuje stavební úpravy, jenže případné změny nebudou jednoduché. Stavba skoro za miliardu korun byla totiž placena i z evropských fondů.

Například Bryndovi si patnáct let kupovali předplatné do všech plzeňských divadel, ale do Nového divadla abonmá letos zrušili. „Vozíčkář je nucený sedět až nahoře a nemůže do těch řad níž, takže tam špatně slyší a špatně vidí,“ říká vozíčkářka Marie Bryndová.

Čtyři stovky abonentů nepřijdou

Do předních řad je totiž možné dostat se pouze po dlouhých schodech, což je problém i pro starší osoby, které už špatně chodí. „O přestávce si nedovolíme jít nahoru, i když bychom potřebovali občerstvení nebo na WC,“ říká abonentka divadla Anna Váchalová.

Problémy plzeňského divadla (zdroj: ČT24)

O představení v Novém divadle tak lidé ztrácí zájem. Na čtyři stovky abonentů si letošní předplatné nevyzvedly, většina z nich zřejmě kvůli ztíženému přístupu do hlediště.

Ředitel divadla navrhuje postavit na bočních stranách budovy tunely, skrze které by diváci měli bezbariérový přístup od vchodu až do předních řad. „Divák by vstupoval z tunelu přímo do hledištního prostoru a dostal by se na třetí řadu,“ ukazuje ředitel Martin Otava.

Další komplikace

Případné úpravy na stavbě ale znamenají další byrokratické komplikace. „Město Plzeň čerpalo na stavbu Nového divadla evropské dotace, proto bude případné úpravy nutné projednat ve vztahu k regionálnímu operačnímu programu a pak také ve vztahu k zhotoviteli díla,“ upozorňuje mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Podle opozičních zastupitelů se bezbariérové vstupy měly vystavět už před třemi lety, kdy se divadlo začalo budovat. „Přijde mi to naprosto neuvěřitelné, protože to divadlo stálo miliardu, ale nikdo na to nemyslel. Kdyby to nebylo smutné, tak by to bylo velice úsměvné,“ říká opoziční zastupitel za TOP 09 Michal Vozobule.

Nejde o jediný problém Nového divadla. Ministerstvo financí například požaduje vrácení části dotace. Radní měli podle ministerstva nesprávně postupovat při výběru zhotovitele zakázky.