Bohemia Jazz Fest znamená být otevřený úplně všemu

Bohemia Jazz Fest má zase úžasný program, říká kytarista a organizátor přehlídky Rudy Linka. Desátý ročník začal ve čtvrtek v Plzni, kde vystoupí Yellowjackets, Kompost3 a JazzPrix competition. Přehlídka bude pokračovat v Domažlicích, Táboře, Praze, Liberci, Brně, Písku a Prachaticích a vystoupí třeba Terence Blancharde nebo Earth, Wind and Fire.

Festival potrvá do 19. července. Koncert s předáváním ceny Bohemia Jazz Award odvysílá na podzim ČT art. Vstup na festival je zdarma. Zahraje třeba Bill Frisell, který hrál na festivalu již před deseti lety, stejně jako další letošní hosté Yellowjackets. Dále vystoupí Terence Blancharde nebo Earth, Wind and Fire. Celý program najdete zde.

Jazz znamená, že člověk je otevřený

Přehlídka letos k jubileu dostala dárek od The Wall Street Journal, který ji zařadil mezi deset hudebních událostí, které má cenu v létě navštívit. „Slovo jazz se v Česku používá trošku jinak, než jak ho používám já. Pro mne jazz znamená, že člověk je otevřený, že je otevřený úplně všemu a nebojí se jít za hranice toho, co zná. Tady se slovo jazz používá pro kapelu na Karlově mostě, která hraje dixieland,“ říká Rudy Linka.

„Jsem překvapen, že tady po deseti letech ještě jsme, protože každý rok jsme se potáceli kvůli nedostatku financí. Ale když člověk dělá něco upřímně a jak nejlépe dovede, tak jsou vždycky lidi, kteří si toho všimnou,“ dodává Linka. 

Vrcholem ročníku 2014 byl koncert tria Children of the Light, které tvoří pianista Danilo Perez, basista John Patitucci a bubeník Brian Blade. Výjimečný zážitek, plný improvizace a instrumentální virtuozity, nabídla Česká televize také svým divákům:

Jazz klub na střeše Rudolfina 

Otec festivalu Rudy Linka si už jako kluk chodil půjčovat desky na hlídanou americkou ambasádu, až se koncem 70. let, ve dvaceti, rozhodl, že za dobrou muzikou odejde pryč. Ve Švédsku se seznámil se svou budoucí ženou Annou, vystudoval klasickou kytaru a skladbu. Pak odešel do Bostonu, na Berklee College of Music a pokračoval v New Yorku, mimo jiné u Johna Scofielda a Johna Abercombieho.

Dnes Linka koncertuje po celém světě, vyučuje a před deseti lety založil právě Bohemia Jazz Fest. Podívejte se na Linkův portrét Kytara je droga:

Rudy Linka: Kytara je droga (zdroj: ČT24)

Rudy Linka má ještě jeden smělý plán: postavit na střeše Rudolfina jazz klub. Na realizaci pracuje už několik let. Vypsal soutěž a nechal připravit architektonické plány. Projekt už představil primátorce Adrianě Krnáčové a ministru kultury Danielu Hermanovi, kterým se prý líbil, takže věří, že i tento plán se uskuteční.